De collectie van het Kröller-Müller Museum is wereldberoemd om zijn schilderijen van grote meesters als Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Claude Monet, Piet Mondriaan en Georges Seurat. Maar de collectie is nog veel rijker. De tentoonstelling Het leven getekend toont een selectie uit de meer dan 4.500 tekeningen, pastels, aquarellen en prenten uit de periode 1850-1950, waarvan er veel zelden worden getoond. Een unieke presentatie van 150 zeer gevarieerde werken op papier die een inkijkje geven in het leven in de late negentiende en begin twintigste eeuw.
Uit het leven gegrepen
De werken op papier van kunstenaars als Jozef Israëls, George Breitner, Bart van der Leck, Georges Seurat, Odilon Redon en Paul Signac laten het alledaagse leven zien. Mensen tijdens hun dagelijkse bezigheden, zoals de zwoegende vissers van Jan Toorop of de danseressen van Marius Bauer en Pablo Picasso, of juist op rustmomenten, zoals de in gedachten verzonken vrouwen van Suze Robertson en Charley Toorop. Het straatleven en het nachtleven zijn geliefde thema’s in de aquarellen en houtskooltekeningen van Isaac Israels, Leo Gestel en Oleksandr Bohomazov.
Van spontane uiting tot kunstwerk
Van snelle krabbels in schetsboekjes na vluchtige ontmoetingen tot eindeloze studies van eenzelfde onderwerp, van de eerste aanzetten voor latere schilderijen, sculpturen of prenten tot geheel uitgewerkte voorstellingen op papier. Al deze facetten van het tekenen zijn terug te vinden in Het leven getekend. De werken in de tentoonstelling zijn grotendeels verzameld door Helene Kröller-Müller, haar adviseur H.P. Bremmer en familievriend Sam van Deventer.
Helene in haar publicatie Beschouwingen over de aankoop van een tekening van Picasso in 1915:
‘Wel is de danseres maar een krabbel, een gekleurde schets, en al zou ik u ook liever een van zijn heel bijzondere vroege werken toonen, deze spontane uiting is toch voldoende, om er uit te erkennen, in welke geestesrichting Picasso zich vroeger bevond en dat ook hij van het impressionisme is uitgegaan.’
Drie kunstenaars worden in de tentoonstelling uitgelicht, omdat zij in de collectie bijzonder ruim vertegenwoordigd zijn: Isaac Israels, Julie de Graag en Jan Toorop.
Teken je door het museum
Bij de tentoonstelling verschijnt het Tekenboek met twaalf uitdagende opdrachten en leuke tekentips. Voor iedereen die graag tekent of graag meer wil tekenen. Het 'Tekenboek' is gratis verkrijgbaar bij de tentoonstelling.
Lezing
Op zondag 19 januari 2020 organiseert het museum een lezing als inleiding op de tentoonstelling.
Minidocumentaire
Kijk hieronder de minidocu van MuseumTV met tekenaar Siegfried Woldhek:
Afbeeldingen: Pablo Picasso, Nu debout (Staand naakt), 1907 - 1908 / Julie de Graag, Liggende poes, circa 1917 / Jozef Israëls, detail Koffiedrinkende vrouw, circa 1902 / Isaac Israels, Vrouw met blauwe hoed, Londen, circa 1920 / Oleksandr Bohomazov, Kreshchatyk (hoofdstraat in Kyiv), 1914 / Jan Toorop, Zeegezicht (Vissers aan het strand), 1891 / Leo Gestel, Circus, 1928 - 1929 / Pablo Picasso, Danseuse (Danseres), 1901
De tentoonstelling Het leven getekend komt mede tot stand met steun van Dirkzwager.