Kubistische principes

De Oekraïens-Amerikaanse beeldhouwer Alexander Archipenko past als een van de eersten de principes van het kubisme toe in de beeldhouwkunst. Deze sculptuur is opgebouwd uit geometrische vormen. Zo is een van de heupen een ovaal, tegelijkertijd hol en bol. De borstpartij bestaat uit een ruw gemaakt oppervlak met als contrast een gladde ronde bol als borst. 

Open, holle vorm

Op de plaats van het hoofd bevindt zich een opening. Hiermee is het beeld het eerste voorbeeld van Archipenko’s gebruik van een open, holle vorm als tegenhanger van volume en massa. Later voert hij dit gegeven, dat een centraal element zal worden in de kubistische sculptuur, nog verder door. 

Vroege ontwikkeling

Het sokkeltje heeft een ongewone vorm: rond aan de linkerkant en vierkant aan de rechterkant. Door deze vorm en door de decentrale positie van het beeld, dicht tegen de rechterkant van de sokkel, wordt de dynamiek van het geheel versterkt. Geometrisch beeld laat samen met Torso, dat zich ook in de collectie van het museum bevindt, Archipenko’s vroege ontwikkeling zien.