Nieuw verworven inzichten

De Oekraïense schilder en theoreticus Alexander Bogomazov trekt zich van tijd tot terug in zijn buitenverblijf in Boyarka, dicht bij Kiev. Hier schrijft hij zijn studie De schilderkunst en haar elementen, die hij in 1914 voltooit. Daarin analyseert hij de interactie tussen het onderwerp, de kunstenaar, het schilderij en de toeschouwer. In zijn werken uit 1914-1915 brengt hij zijn nieuw verworven inzichten in praktijk, in een futuristische stijl.

Het weergeven van beweging

Zijn Tramlijn, Lvovskaya ulitsa, Kiev (1914), Kreshchatik (1914) en Locomotief (1915) hebben voor het futurisme typerende thema’s uit het moderne stedelijke leven, in dit geval van zijn woonplaats Kiev. De trambaan en de locomotief, die met priemende koplampen op de toeschouwer lijkt af te denderen, vertegenwoordigen het nieuwe geïndustrialiseerde tijdperk. Het voornaamste doel in deze tekeningen is het weergeven van beweging, zoals ook te zien is in de krioelende mensenmassa in de hoofdstraat Kreshchatik.

Belangrijke aanvulling

De tekeningen van Bogomazov vormen een belangrijke aanvulling op de werken van de Italiaanse futuristen in de collectie: Giacomo Balla, Umberto Boccioni en Gino Severini.