Als kunst je lief is

Ontdek in één tentoonstelling 80 belangrijke aanwinsten voor 40 musea!

Het Kröller-Müller Museum en de Vereniging Rembrandt organiseren in het najaar van 2018 gezamenlijk de tentoonstelling Als kunst je lief is. Voor de gelegenheid worden ruim 80 werken afkomstig van 40 musea bijeengebracht die in de periode 2008-2018 mede met steun van de Vereniging Rembrandt zijn verworven. De tentoonstelling toont de volle breedte van de aankopen: schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen, et cetera. Stuk voor stuk zijn het publiekslievelingen geworden in de deelnemende musea. Het oudste werk is zo’n 3.000 jaar oud, het meest recente dateert uit 2016.Als kunst je lief is

Feest van onverwachte ontmoetingen

De tentoonstelling wordt een feest van onverwachte ontmoetingen met kunstwerken en objecten die met grote zorg worden geënsceneerd. Normaal gesproken moet je deze 40 musea in heel Nederland bezoeken om hun publiekslievelingen te bekijken. Nu zijn ze eenmalig samen in verrassende, niet eerder vertoonde combinaties te zien in het Kröller-Müller Museum.

De tentoonstelling wordt samengesteld door Peter Hecht, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en fellow van de Vereniging Rembrandt. De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van Maarten Spruyt, stylist en tentoonstellingsmaker.

Satellietprogramma door heel Nederland

Als aanvulling op en verwijzing naar de tentoonstelling in Otterlo vinden er door heel Nederland minipresentaties plaats. In totaal werken 15 musea aan dit programma mee, van Groningen tot Middelburg en Haarlem tot Maastricht. In elke presentatie wordt een werk dat in de afgelopen tien jaar mede met steun van de Vereniging is aangekocht, getoond in combinatie met collectiegenoten waar het een relatie mee aangaat. Die combinatie laat zien dat het nieuw verworven werk de bestaande collectie op een hoger niveau tilt, een nieuw accent legt of een gemis opheft.

Publicatie en randprogramma

Bij Als kunst je lief is verschijnt een publicatie over de zin van het verzamelen voor het openbaar kunstbezit. Hierin worden ook de belangrijkste werken in de tentoonstelling besproken. Daarnaast is er een uitgebreid randprogramma met onder meer een lezingenserie, een symposium en een Vereniging Rembrandt-route door de vaste collectie van het Kröller-Müller Museum.

Over de Vereniging Rembrandt

De Vereniging Rembrandt is in 1883 opgericht door enkele kunstminnende particulieren. Samen wisten zij te voorkomen dat meesterwerken uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis naar het buitenland verdwenen; in andere gevallen slaagden zij erin ze terug te kopen voor Nederland. De Vereniging Rembrandt helpt sindsdien om het Nederlands openbaar kunstbezit te verrijken, te behouden en door te geven aan de volgende generaties. De Vereniging Rembrandt telt 15.000 leden.
Word jij ook lid? Alle info vind je op de website van de Vereniging Rembrandt.

Afbeeldingen: Cornelis Cornelisz. Buys II, Jacob trekt bij Laban weg, Stedelijk Museum, Alkmaar / Louise Bourgeois, Cell XXVI, 2003, Gemeentemuseum, Den Haag

Begunstigers:

logobalkje Als kust je lief is

Openingstijden

Open:
Dinsdag t/m zondag en feestdagen* van 10.00 tot 17.00 uur. (*Feestdagen: Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren, Kerst, Koningsdag 27 april, Bevrijdingsdag 5 mei)
De beeldentuin is open tot 16.30 uur.

Gesloten:
Maandag en 1 januari. 

Adres

Kröller-Müller Museum
Houtkampweg 6
6731 AW Otterlo
info@krollermuller.nl
0318 591 241

Hoofdbegunstigers

 Steun het museum

Fonds logo

 

Volg ons op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van het Kröller-Müller Museum? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beoordelingen

TripAdvisor