Bezoek 40 musea in één dag

Het Kröller-Müller Museum en de Vereniging Rembrandt organiseren in het najaar van 2018 gezamenlijk de tentoonstelling Als kunst je lief is. Voor de gelegenheid worden ruim 80 werken afkomstig van 40 musea bijeengebracht die in de periode 2008-2018 mede met steun van de Vereniging Rembrandt zijn verworven. De tentoonstelling toont de volle breedte van de aankopen: schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen, et cetera. Stuk voor stuk zijn het publiekslievelingen geworden in de deelnemende musea. Het oudste werk is zo’n 3.000 jaar oud, het meest recente dateert uit 2016.

Feest van onverwachte ontmoetingen

De tentoonstelling wordt een feest van onverwachte ontmoetingen met kunstwerken en objecten die met grote zorg worden geënsceneerd. Normaal gesproken moet je deze 40 musea in heel Nederland bezoeken om hun publiekslievelingen te bekijken. Nu zijn ze eenmalig samen in verrassende, niet eerder vertoonde combinaties te zien in het Kröller-Müller Museum.

De tentoonstelling wordt samengesteld door Peter Hecht, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en fellow van de Vereniging Rembrandt. De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van Maarten Spruyt, stylist en tentoonstellingsmaker.

Over de Vereniging Rembrandt

De Vereniging Rembrandt is in 1883 opgericht door enkele kunstminnende particulieren. Samen wisten zij te voorkomen dat meesterwerken uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis naar het buitenland verdwenen; in andere gevallen slaagden zij erin ze terug te kopen voor Nederland. De Vereniging Rembrandt helpt sindsdien om het Nederlands openbaar kunstbezit te verrijken, te behouden en door te geven aan de volgende generaties. De Vereniging Rembrandt telt 15.000 leden.
Word jij ook lid? Alle info vind je op de website van de Vereniging Rembrandt.

Afbeeldingen: Andries Dirk Copier, Likeurkaraf, 1930, collectie Nationaal Glasmuseum, Leerdam / Roni Horn, Opposites of White, 2006-2007, collectie Kröller-Müller Museum, foto: Marjon Gemmeke / Neo Rauch, Gewitterfront, 2016, collectie Museum de Fundatie, Zwolle