Organisch

Barbara Hepworth is vooral bekend om haar abstracte, organische beelden: vloeiende gebogen vormen met holtes, kommen en openingen, waardoor een ervaring van ruimte en een bijzonder effect van licht en schaduw ontstaat. Aanvankelijk hakt ze vooral in hout en steen, wat ze ziet als een ‘pure’ en directe manier van beeldhouwen. Later giet ze ook in brons.

Verhouding

Squares with two circles is een bijzonder werk, omdat Hepworth voor het eerst met rechthoeken werkt en het beeld afwijkt van haar gebruikelijke organische vormentaal. In dit werk gaat het om de verhouding van de twee rechthoeken tot elkaar en om de cirkelvormige doorboringen, die het beeld openen naar de omringende ruimte.

In de natuur

Hepworth stelt haar beelden het liefst buiten in de natuur op, de bron van waaruit ze ook zijn ontstaan. ‘Ik denk dat sculptuur in de open lucht groeit en met de beweging van de zon verandert steeds de aanblik; met de ruimte en de hemel erboven kan zij zich uitbreiden en ademen.’ Squares with two circles komt in de beeldentuin van het museum dan ook bijzonder goed tot zijn recht.