De tegelcollectie van Helene Kröller-Müller (1869-1939) behoort tot de collectie-onderdelen die zelden of nooit het depot van het Kröller-Müller Museum verlaten. Het is dan ook weinig bekend dat Helene een collectie Delfts aardewerk opbouwde, met daarbinnen een reeks oudhollandse wandtegels. De inventarislijst van het Kröller-Müller Museum telt circa 180  tegels, velden en tableaus.

Na afloop van de tentoonstelling ontstond het idee om de tegelcollectie van Helene Kröller-Müller een vaste plek te geven in het Nederlands Tegelmuseum. Hiermee haalt het Tegelmuseum een permanente publiekstrekker in huis en het Kröller-Müller Museum krijgt de mogelijkheid om een  collectie-onderdeel dat anders niet wordt getoond, toegankelijk te maken voor het publiek in een passende context. De tegelcollectie laat bovendien een ander en minder bekend aspect zien van Helene Kröller-Müller als verzamelaar.

Voor de presentatie van de tegelcollectie is een plan gemaakt door Studio Berry Slok. Het plan voorziet in het bouwkundig geschikt maken van twee ruimtes, het leggen van een nieuwe vloer, het aanbrengen van presentatiepanelen, verlichting, beteksting en typografie.

De totale kosten van de (her)inrichting bedragen € 52.400.

Het Helene Kröller-Müller Fonds steunt dit project met een bijdrage van € 25.000. In de zomer van 2019 zal de (her)inrichting voltooid zijn.

Afbeelding: Delft, Tegel met engelen in de wolken, ongedateerd, Kröller-Müller Museum