Ger Dekkers, Planned Landscapes - 25 HorizonsDe foto’s van Ger Dekkers (Borne, 1929 – Zwolle, 2020) laten de schoonheid zien van alledaagse taferelen zoals een sloot die het landschap doorsnijdt, een enkele wolk boven een dijk, een nieuw gevormd duintje tegen een asfaltweg of geploegde voren in een aardappelveld. Maar het zijn vooral de strakke lijnen en patronen van het door de mens vormgegeven land die Dekkers onthult. Door zijn lens worden die patronen in het landschap haast tot abstract-geometrische composities.

Draaiend om zijn as

Zo geordend als de landschappen die hij vastlegt, zo geordend gaat Dekkers te werk. Hij fotografeert zijn ‘landschapswaarnemingen’ met een vastomlijnde opzet. Hij kiest een standpunt, stelt het kader vast en maakt een van tevoren vastgesteld aantal opnamen. Al fotograferend draait hij om zijn eigen as, verplaatst zich voor ieder beeld een aantal stappen, óf neemt een stukje horizon als vast punt in zijn beeld en beweegt zich met zijn camera zo dat dit stukje steeds vanuit een iets andere hoek te zien is.
Ger Dekkers, Planned landscapes - 25 Horizons

Horizon

Voor Planned Landscapes - 25 Horizons (1977) fotografeert hij vijfentwintig zorgvuldig geselecteerde landschappen, grotendeels in Flevoland, maar ook in Friesland, Noord-Holland en Zeeland. Dekkers fotografeert de landschappen in reeksen van zeven. Vervolgens brengt hij een nieuwe ordening aan in de foto’s, waarbij de horizon telkens het midden van het beeld inneemt en zo de reeks tot een eenheid vormt. Een enkele keer verraadt Dekkers zijn aanwezigheid tijdens het proces: op een van de foto’s is zijn schaduw zichtbaar.

Lees de zaalteksten

Afbeeldingen: Ger Dekkers, Planned landscapes - 25 horizons : Achter de dijk, Flevoland, 1977 en Markering, Holland, 1975