Juichende zusters Rode Kruis voor het museum dat dienst doet als noodhospitaal _15april1945
Het Kröller-Müller Museum tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo sluit zich aan bij de LRE Foundation (LREF), het internationale netwerk dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Europa levend houdt. Wie Kröller-Müller zegt, denkt al snel aan de schilderijen van Vincent van Gogh en andere moderne meesters. Voor velen wellicht onbekend, maar het museum kent ook een boeiende oorlogsgeschiedenis. Zo is er aan het begin van de oorlog een schuilkelder gebouwd om de kostbare collectie van het museum in veiligheid te brengen. En heeft het toen geheten Rijksmuseum Kröller-Müller aan het einde van de oorlog als noodhospitaal gefungeerd. In april 1945 werd het museum bevrijd door de Canadezen, die tevens behulpzaam waren bij de herinrichting van het museum zodat het de deuren voor het publiek weer snel kon openen.   

Initiatieven LRE
Kortom, het museum met de op één na grootste Van Gogh collectie in de wereld en de LRE Foundation hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou zeggen. LREF is de organisatie achter verschillende herdenkingsprojecten zoals de Liberation Route Europe, de door de EU gecertificeerde Culturele Route waarmee je wandelend in de voetsporen kunt treden van de geallieerden en Europe Remembers, het project dat o.a. met een online portal herdenkingsevenementen en -locaties in heel Europa verbindt. Het zijn initiatieven waar het museum graag aansluiting bij zoekt.

Geweren tegen gevel Rijksmuseum Kröller-Müller_15april1945
Hoofd marketing Kröller-Müller Museum over het partnerschap

Het Kröller-Müller Museum is een overeenkomst met de LRE Foundation aangegaan voor een periode van drie jaar. Lies Boelrijk, hoofd marketing & business development van het Kröller-Müller Museum daarover: “Het verhaal van het Rijksmuseum Kröller-Müller in de oorlogsjaren is een goed bewaard geheim gebleven. En dat willen wij veranderen met het partnerschap met de LRE Foundation. Met de samenwerking kunnen wij dit verhaal zichtbaar maken en tegelijkertijd het uitgebreide netwerk van de LRE Foundation benutten om het Kröller-Müller Museum met zijn topstukken en beeldentuin te tonen aan een groot publiek dat naar de Airborne regio komt en Van Gogh en zijn tijdgenoten niet mag missen”.

Directeur LRE Foundation over het partnerschap

Ook voor de LRE Foundation is het Kröller-Müller Museum met zijn ligging in de Airborne Regio een interessante partner. Jurriaan de Mol, directeur van de LRE Foundation in Nederland: “In een regio waar het herinneringstoerisme een belangrijke rol speelt, zullen de bezoekers van de Liberation Route Europe en Europe Remembers de combinatie van kunst, cultuur en historie weten te waarderen. De samenwerking met het Kröller-Müller Museum is voor ons dan ook een mooie aanvulling op het huidige aanbod”.

De verhalen over de oorlogsjaren van het Kröller-Müller Museum zijn te vinden op de tijdlijn van het museum.
Meer weten over het werk en de activiteiten van de LRE Foundation? Ga naar de website.