Leo Vroegindeweij (Dirksland, 1955) werd bekend met beelden, gevouwen uit platen lood of messing. De platen zijn gesneden uit hetzelfde grondplan en complementair aan elkaar, als een Yin en Yang teken. Naast deze puur met de hand gevormde beelden giet hij vormen in cement of beton en combineert deze met zachte materialen als lood, koper of aluminium. Of met was, waardoor het beeld naast een zekere stoerheid ook een element van kwetsbaarheid krijgt.

Nieuwe aanwinst in de beeldentuin

Eind 2015 kocht het Kröller-Müller Museum een monumentaal beeld met drie rioolbuizen uit 1992. Hier vormen enkele poederwitte gipsen bollen het contrast. Als vederlichte pingpongballen spelen ze een spel met de cirkelbaan van de buizen. In 2002 werd het beeld voorzien van een plantenkas, om het een ‘eigen huis’ te geven. De installatie heeft nu een plek in de beeldentuin gekregen.

Art & Project

Leo Vroegindeweij was verbonden aan de prestigieuze galerie Art & Project (1968-2001). In 2013 schonk Adriaan van Ravesteijn (1938-2015), voormalig galeriehouder, ruim tweehonderd kunstwerken aan het museum, waaronder werk van Vroegindeweij. De presentatie bestaat uit circa twintig werken uit de collectie Art & Project en de collectie van het museum.

Afbeeldingen: Leo Vroegindeweij, Zonder titel, 1987 en Zonder titel, 1992