Tentoonstelling

Tot en met 14 november 2021 is in het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Marinus Boezem. Alle Shows te zien. De Shows (1964-1969) vormen een samenhangende reeks van vijftien tekeningen, bedoeld als voorstellen voor installaties die op bestelling kunnen worden gerealiseerd in musea of andere kunstinstellingen. Marinus Boezem (1934) liet de tekeningen stencilen in een oplage van vijftig of honderd exemplaren en stuurde ze naar relaties in de kunstwereld, of bracht ze zelf aan de man door als een handelsreiziger langs de verschillende instituten te gaan met de tekeningen in een koffertje.


Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek met de originele teksten van Marinus Boezem voor de Shows en een inleiding van Frans Jozef Witteveen. Ook bevat het boek afbeeldingen van alle tekeningen voor de Shows en foto’s van de uitgevoerde werken in het Kröller-Müller Museum. Een gelimiteerd deel van de oplage is voorzien van een handventilator met een signatuur van Marinus Boezem en het opschrift GOD BLESS YOU. De publicatie is binnenkort verkrijgbaar in de museumwinkel en te bestellen via de webshop (gelimiteerde oplage gesigneerd boek met handventilator € 49,95, boek € 19,95).

Film

Naar aanleiding van de tentoonstelling maakten filmmaker Paul Kramer en cameraman Martijn Tervoort de film Show me Marinus Boezem. De film is een portret van Marinus Boezem en brengt ook de totstandkoming van de tentoonstelling in beeld. De film is ten tijde van de tentoonstelling in het museum, op de website en Youtube te zien.

Boezemvrienden

Op zaal zijn ‘Boezemvrienden’ aanwezig die de bezoeker ontvangen en wegwijs maken in de tentoonstelling. Ze kunnen alles vertellen over Marinus Boezem en de Shows en zijn in voor een prikkelende vraag of een goed gesprek. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun keycord en mondkapje en ze blijven, uiteraard, op veilige afstand.

Zaaloverzicht Marinus Boezem. Alle Shows, foto: G.J. van Rooij / Marinus Boezem, Shows, 1964-1969, foto: Bert Verver / still film Show me Marinus Boezem