Lisette Pelsers met cheque Vriendenloterij bij aankoop Anish KapoorOp 16 februari 2022 ontving het museum tijdens een verrassingsbezoek van medewerkers van de VriendenLoterij een cheque van € 8.718.153 voor vier beneficiënten: het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, het Mauritshuis en het Kröller-Müller Museum. Het bedrag voor het Kröller-Müller Museum bedraagt € 1.740.000. De VriendenLoterij maakt aankopen voor het museum mogelijk.

Lisette Pelsers, directeur Kröller-Müller Museum: 'Wij zijn heel blij met deze royale en onmisbare bijdrage van de VriendenLoterij, waarmee het Kröller-Müller substantiële aankopen kan doen. Zo hebben wij heel recent het werk Untitled uit 2018 van Anish Kapoor aangekocht, samen met de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds, haar Hendrickje Fonds en haar A. Quist-Rütter Fonds)’.

De BankGiro Loterij was sinds 1999 hoofdbegunstiger van het museum, sinds 2021 heet de cultuursponsor VriendenLoterij. Schenkingen van de VriendenLoterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.