Museumeducatieprijs 2015Het Kröller-Müller wint de prijs voor de Digitale scheurkalender ‘Elke dag kunst’, een innovatieve applicatie voor het digitale schoolbord, ontwikkeld binnen het supporterschap met de Gemeente Ede, in samenwerking met de lokale basisscholen. De Digitale scheurkalender verbindt kunst aan (lokale) geschiedenis, daagt uit om samen te kijken en te filosoferen en is gemakkelijk in te passen in het lesprogramma. Als voorbereiding op een museumbezoek, onderdeel van een eigen kunstproject of gewoon als leuk tussendoortje.

Bekroning educatief beleid

Het museum is blij en bijzonder trots. De prestigieuze prijs is een bekroning voor het educatieve beleid, waarvan samenwerking een belangrijke pijler is en biedt de mogelijkheid dit bijzondere project verder uit te bouwen. Het Kröller-Müller Museum gebruikt de financiële bijdrage voor een landelijke editie van de Digitale Scheurkalender, met een mix van mode, wetenschap en kunst, gerelateerd aan belangrijke momenten uit de nationale geschiedenis. Hiervoor wordt de samenwerking verder uitgebreid: met een vijftal collegamusea en tientallen nieuwe basisscholen.

Prijs stimuleert samenwerking tussen basisscholen en musea

Minister Bussemaker OCW heeft de Museumeducatie Prijs ingesteld voor het beste samenwerkingsproject tussen scholen in het primair onderwijs en musea. De Taskforce Museumeducatie van de Museumvereniging, opgericht in 2015, verzorgde de uitvoering. Een vakjury van deskundigen op het gebied van cultuur en onderwijs beoordeelde alle inzendingen en koos de winnaar, na een bezoek aan de drie finalisten. Een uitgebreide selectie van goede voorbeelden is samengebracht in een adviesrapport, zodat deze ook elders in het land tot inspiratie kunnen dienen.

De jury over Elke dag kunst:

De digitale scheurkalender van het Kröller-Müller is iedere dag aanwezig in de klas. De flexibiliteit van het programma geeft docenten de mogelijkheid en de vrijheid om de kunstwerken en daaraan verbonden opdrachten en werkvormen dagelijks in te passen in het onderwijs. Het relatief eenvoudige format verbindt kunst met lokale geschiedenis, filosofie en aardrijkskunde en biedt volop mogelijkheden om in samenwerking met scholen, gemeentes en archieven eigen scheurkalenders te ontwikkelen.

Meer informatie: www.museumvereniging.nl