Kenmerkend thema

Het ‘losse’ of afgehakte hoofd is een kenmerkend thema van Odilon Redon. Het komt in verschillende vormen in zijn werk voor, bijvoorbeeld als hoofd van Johannes de Doper of van Orpheus, maar ook zonder een specifieke identiteit of betekenis. Tête de Persée is een van de vroegste werken die de Franse kunstenaar met dit motief maakt. 

Griekse halfgod

In dit schilderij is het hoofd van de Griekse halfgod Perseus op een offerschaal geplaatst, tegen een wolkachtige, ondefinieerbare achtergrond. Hij lijkt in gedachten verzonken, zich onbewust van zijn omgeving. Een helder wit licht valt op zijn gezicht en op de rand en achterkant van de schaal. 

Raadselachtig en origineel

Het schilderij doet sterk denken aan de traditionele voorstellingen van Johannes de Doper, wiens hoofd op verzoek van Salomé werd afgehakt. Maar Perseus onderging niet zo’n gruwelijk lot. Hij onthoofdde op zijn beurt Medusa, een van de drie Gorgonen. Door de twee geschiedenissen – uit de klassieke mythologie en het Nieuwe Testament – met elkaar te vermengen, ontstaat een raadselachtige en originele voorstelling.