Fase

Pablo Picasso ontwikkelt samen met Georges Braque in de eerste decennia van de 20ste eeuw het kubisme, dat van grote invloed is op de westerse beeldende kunst. Staand naakt laat een fase zien van die ontwikkeling, waarin de vormen steeds verder worden vereenvoudigd en het natuurlijke perspectief verdwijnt.

Afgodsbeelden en maskers

Deze gouache dateert uit 1907-1908. In deze periode wordt Picasso sterk beïnvloed door afgodsbeelden en maskers uit Afrika en Oceanië. De makers van deze ‘primitieve’ beelden zijn niet bezig met een getrouwe weergave van de werkelijkheid. Zij geven door middel van stilering, reductie of overdrijving van de vormen uitdrukking aan een wereld waarin voortplanting, vitaliteit en voorouderverering een hoofdrol spelen.

Gestileerde vormen

Ook in de gouache gaat alle aandacht uit naar de gestileerde vormen van de figuur, die bewust afwijken van de werkelijkheid. Het hoofd heeft de trekken van een Afrikaans masker. De kleuren zijn beperkt tot bruine en grijze tinten, met hier en daar wit voor de delen die licht vangen.