Wall Drawing #120 (1971) van Sol LeWitt Monnikenwerk

Gedurende ruim tien maanden wordt dagelijks vier uur gewerkt om de wand van Wall Drawing #120 te ontdoen van het vuil dat zich er in de afgelopen vijftig jaar op heeft gehecht. Voordat er aan dit monnikenwerk begonnen kon worden, is materiaaltechnisch en kunsthistorisch onderzoek gedaan om de aanpak van de restauratie te bepalen.

Realisatie en aankoop

Wall Drawing #120 is in augustus 1972 aangebracht ter gelegenheid van de tentoonstelling Diagrams & Drawings in het Kröller-Müller Museum. Deze tentoonstelling omvatte een groot aantal tekeningen van kunstenaars zoals Carl Andre, Robert Morris, Richard Serra en Michael Heizer. Op 28 augustus 1973 wordt Wall Drawing #120 door het museum aangekocht. Sindsdien maakt het onderdeel uit van de vaste collectiepresentatie.

Wall drawing #120 van Sol Lewitt (detail)Uitvoerig onderzoek

In een presentatie rondom de restauratie zijn certificaten van het werk, correspondentie met de kunstenaar, ideeën voor andere muurtekeningen en boeken over LeWitts werk te zien. Samen geeft dit inzicht in het kunsthistorisch onderzoek dat is gedaan voorafgaand aan de restauratie en de keuzes die gemaakt zijn

Lees meer over het onderzoek en de uitkomsten

Video restauratie

Op onze Facebookpagina en ons Instagramkanaal vind je een korte video over de restauratie