Steven Aalders, View (After Bruegel, October/November), 2019
In zijn abstracte olieverfschilderijen verwerkt Steven Aalders (Middelburg, 1959) het gedachtegoed van het modernisme van Piet Mondriaan en de Amerikaanse minimal art. Zijn werk is een poging om de traditie van de kunstgeschiedenis opnieuw in kaart te brengen en op een persoonlijke manier te interpreteren. Typisch modernistische principes als herhaling en het werken in reeksen verbindt hij met oudere tradities in de kunst. Zijn kleurgebruik is gebaseerd op verschillende kleurconcepten uit het verleden.

Het ritme van het leven

In de tentoonstelling staat de serie View (after Bruegel) uit 2019 centraal. De serie bestaat uit zes minimale abstract-geometrische schilderijen en is gebaseerd op De seizoenen, een cyclus van eveneens zes schilderijen over de jaargetijden van Pieter Bruegel de Oude uit het midden van de 16de eeuw. Het uitbeelden van de seizoenen en het natuurlijke verloop van het jaar is een eeuwenoude traditie in de schilderkunst. In View verbindt Steven Aalders het seriematige werken uit de jaren zeventig met de oude verbeelding van de seizoenen, die ooit het ritme van het leven bepaalden. Een natuurlijk ritme dat in de moderne tijd steeds verder is verdrongen.

2019 en View (After Bruegel, June/July), 2019

Kleurgebruik

De zes schilderijen van View bestaan telkens uit drie gelijke verticale banen. De verschillende, laag voor laag aangebrachte kleuren van de banen zijn het resultaat van een studie naar Bruegels kleurgebruik. Zoals deze zijn palet afstemde op de heersende weersomstandigheden in de opeenvolgende periodes van het jaar, zo is ook in View de voortgang van het jaar voelbaar: van februari / maart naar april / mei en zo verder.

In de tentoonstelling wordt de serie vergezeld van andere recente werken, waarvan het kleurgebruik is gerelateerd aan de verschillende seizoenen. Zo ontstaat een verbinding tussen de kleurencirkel met zijn verloop van de ene kleur in de andere en de seizoenen als concept van tijd en ruimte.

Film Steven Aalders op zoek naar rood geel & blauw

In 2017 verbleef Steven Aalders vier maanden in het Van Doesburghuis in Meudon bij Parijs. Bij de tentoonstelling is de film Steven Aalders op zoek naar rood geel & blauw te zien, die Robert-Jan Muller, Rudolf Evenhuis, Bas Wooldrik en Robert van Altena maakten tijdens dit verblijf.

Afbeeldingen: Steven Aalders, View (After Bruegel, October/November), 2019 en View (After Bruegel, June/July), 2019