menu sluiten

Fernand Léger en de daken van Parijs

19 nov 2022 - 2 apr 2023

De tentoonstelling Fernand Léger en de daken van Parijs is dé kans om een sleutelmoment in het oeuvre van de Franse kubist Fernand Léger te zien. Met een primeur: de ontdekking van een verborgen schilderij. Dompel je onder in het Parijse kunstenaarsmilieu van begin 20e eeuw en geniet van de werken van Fernand Léger en kubisten als Pablo Picasso en Georges Braque!

Plan je bezoek
“Een blik in het brein van de kunstenaar”
— FD persoonlijk
“De ‘ontdekking’ (…) is fascinerend”
— NRC
“Vernieuwende composities (…) ongekend sfeervol”
— Nouveau

De daken van Parijs

In 1911 trekt Fernand Léger (1881-1955) in een atelier op de rue de l’Ancienne Comédie in Parijs. Het uitzicht vanuit zijn atelier over de daken van Parijs, met zijn schoorstenen en rookpluimen, inspireert hem om te experimenteren met vorm en kleur. Hij maakt een reeks schilderijen, Fumées sur les toits (Rook boven de daken), waarvan er nu drie te zien zijn in de tentoonstelling. Het is een beslissende stap naar Légers kubistische werk die resulteert in hoogtepunten in zijn oeuvre als Contrastes de formes (1913-1914) en La partie de cartes (1917), dat Helene Kröller-Müller voor haar collectie koopt.

“Zoo zijn wij ook bij Léger geweest, een van de leidende kubisten. Niets in Parijs heeft zoo’n indruk op mij gemaakt als zijn werk […].”
— Helene Kröller-Müller, 27 februari 1922
“Als ik een schilderij van Léger zie, ben ik blij.”
— Schrijver Guillaume Apollinaire in: 'Les peintres cubistes', Parijs 1913

De ontdekking van een verborgen schilderij

In de tentoonstelling zie je een primeur. Een nieuw ontdekt schilderij uit de reeks Fumées sur les toits is voor het eerst voor publiek te zien. Dit schilderij bevindt zich aan de achterzijde van Légers Le quatorze juillet, dat werd verworven door de Triton Collection Foundation. Het Fumées sur les toits-schilderij werd tijdens een recente restauratie tevoorschijn gebracht.

Fernand Léger en de kubisten van Parijs

In de tentoonstelling zie je niet alleen werken van Fernand Léger, maar ook van andere kubisten als Pablo Picasso, Georges Braque, Juan Gris en Robert Delaunay. Er is aandacht voor de bredere context, met werken van de twee groepen kubisten in Parijs: de groep van Pablo Picasso en Georges Braque en de groep van Léger, waartoe ook Robert Delaunay, Jean Metzinger en Henri Le Fauconnier behoorden.

Reserveer voor de instaprondleiding

Waarom was de Fumées-serie een keerpunt in de carrière van Léger? Hoe zag zijn zoektocht naar vorm en kleur eruit? Doe mee met een instaprondleiding en kom meer te weten over de tentoonstelling. De rondleider vertelt je in een halfuur over het leven en de werken van Léger en zijn kubistische tijdgenoten.

Info en reserveren

Publicatie

Meer lezen over Fernand Léger? Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie. Je koopt het boek in de museumwinkel en in de webshop.

Analoog aan Léger

Tegelijk met Fernand Léger en de daken van Parijs is de presentatie Analoog aan Léger te zien, waar Jan Robert Leegte (1973) en Harm van den Dorpel (1981) beiden met een digitaal kunstwerk reflecteren op het schilderij Fumées sur les toits uit de Triton Collection Foundation.