menu sluiten

Tentoonstelling Marinus Boezem. Alle Shows

24 apr 2021 - 14 nov 2021

De dynamische en zinnenprikkelende Shows van Marinus Boezem zijn voor het eerst allemaal (alle vijftien) tegelijkertijd te zien in het Kröller-Müller. Kom nu!

Koop nu je ticket
“Het is alsof je door een levend schetsboek loopt dat barst van de ideeën en verbeeldingskracht”
— de Volkskrant
“De speelse kunstinstallaties laten je wind, water en geluid anders ervaren!”
— Jeroen de Baaij (Kunstvensters)
“Al die kunstenaars die maar blijven schilderen en in steen hakken: waanzin”
— Marinus Boezem

Vernieuwende kunst

In de tentoonstelling Marinus Boezem. Alle Shows krijg je de unieke kans om alle Shows van Marinus Boezem tegelijkertijd in één tentoonstelling te zien. Marinus Boezem (Leerdam 1934) is samen met Jan Dibbets , Ger van Elk en W.T. Schippers grondlegger van de conceptuele kunst in Nederland in de jaren zestig. Conceptuele kunstenaars vinden het idee achter het kunstwerk minstens even belangrijk als het werk zelf. Boezem staat bekend om zijn vernieuwende kunstopvattingen, zijn bizarre en vaak ludieke happenings en zijn grootschalige werken in de openbare ruimte.

Marinus Boezem als handelsreiziger

In de jaren zestig gaat Boezem als een soort handelsreiziger langs de deuren van kunstinstellingen en galeries om zijn ontwerpschetsen (Shows) aan de man te brengen. In driedelig kostuum, met een attachékoffertje. Niet echt het beeld dat we hebben van een kunstenaar in die tijd.

De ontwerpschetsen van Boezems Shows zijn zeer gedetailleerd, maar pas bij het uitvoeren van de concepten worden zij tastbaar, zichtbaar en voelbaar. Alle Shows moeten volgens de opvattingen van conceptuele kunst uit de jaren zestig uitgevoerd worden, met de leidende motieven lucht, licht, geluid en beweging. De kunstenaar is 87 jaar en nog steeds intensief betrokken bij de installatie van zijn kunstwerken.

Windsculpturen

Wind en lucht spelen de hoofdrol in de Shows, het is een tentoonstelling die je echt beleeft en met al je zintuigen ervaart. De tentoonstelling is ruim en speels opgezet en geschikt voor jong tot oud. Ventilatoren en föhns zorgen voor vrolijk bewegende gordijnen en kleedjes, een luchtgordijn streelt je huid, er is een echte zandfontein, veertjes dansen in de wind en je kunt je verbazen bij het zien van ‘de vliegende mens’.

Boezemvrienden

Op zaal zijn 'Boezemvrienden' aanwezig die je wegwijs maken in de tentoonstelling. De Boezemvrienden kunnen je alles vertellen over de Shows en over kunstenaar Marinus Boezem. Je kunt ook bij ze terecht voor een prikkelende vraag of een goed gesprek. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun keycord en button en ze blijven, uiteraard, op veilige afstand.

Ondertiteling beschikbaar (NL + EN) ⚙️.

Boek en film

Bij de tentoonstelling Marinus Boezem. Alle Shows verschijnt een gelijknamig boek (€ 19,95) met de originele teksten van Marinus Boezem voor de Shows en een inleiding van Frans Jozef Witteveen. In het boek vind je ook afbeeldingen van de tekeningen voor de Shows en foto’s van de uitgevoerde werken in het Kröller-Müller.

Een gelimiteerd deel van de oplage is voorzien van een handventilator met een signatuur van Marinus Boezem en het opschrift GOD BLESS YOU (€ 49,95).

De publicatie is verkrijgbaar in de museumwinkel (en binnenkort ook online via de webshop). Het gelimiteerde deel van de oplage met handventilator is binnenkort verkrijgbaar.

Naar aanleiding van de tentoonstelling maakten filmmaker Paul Kramer en cameraman Martijn Tervoort de film Show me Marinus Boezem. De film is een portret van Marinus Boezem en brengt ook de totstandkoming van de tentoonstelling in beeld. De film is te zien in het museum, op deze website en op YouTube.

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle activiteiten!

Aanmelden voor nieuwsbrief

Kom nu naar Alle Shows van Marinus Boezem!

In het museum is voldoende ruimte om anderhalve meter afstand te kunnen houden tot andere bezoekers. In de uitgestrekte beeldentuin kun je in alle rust genieten van kunst, natuur en architectuur. Voor een drankje of een heerlijke lunch ben je van harte welkom in het buitenrestaurant. Alle maatregelen die we nemen om jouw bezoek prettig te laten verlopen lees je hier.

Dus wil jij je de dynamische en zinnenprikkelende Shows van Marinus Boezem niet missen? Kom dan nu!