Zonnebloemdeelnemer Johan Hartmann en directeur Marc Damen hebben maandag samen een verrassingsbezoek gebracht aan de directeur van het Kröller-Müller Museum, Lisette Pelsers, en de prijs uitgereikt.

Kennis en inzicht

Zo’n 1,4 miljoen Nederlanders hebben een lichamelijke beperking. Het overgrote deel ervan blijft vaker thuis dan hen lief is. Een dagje naar de dierentuin of het museum is voor hen minder vanzelfsprekend. Vaak is de informatie op de website onvolledig. Ook zijn faciliteiten, zoals invalidentoiletten of rolstoelpaden, onvoldoende aanwezig of voldoen ze niet aan de juiste afmetingen. Of de kaartjesautomaten zijn te hoog voor rolstoelgebruikers. De vrijetijdsector wil hier juist graag wat aan doen en heeft zelf niet altijd alle specifieke inzichten en kennis in huis.

Onbeperkt Eropuit

De Zonnebloem kreeg van de VriendenLoterij een bijdrage van 574.000 euro om het project Onbeperkt Eropuit te realiseren. Met dit project zet de vereniging haar kennis en ervaring in om vóór 2020 ruim 60 attractieparken, bioscopen, concertzalen, dierentuinen, musea en voetbalstadions beter toegankelijk te maken. Inmiddels testte de Zonnebloem al 27 locaties.

Onderzoek op locatie

De Zonnebloem doet bij vrijetijdslocaties locatie-onderzoeken. Er vinden technische keuringen plaats van faciliteiten. Daarnaast testen 750 ‘mystery guests’ (rollator-, rolstoel- en scootmobielgebruikers) en Zonnebloemvrijwilligers de locaties in de praktijk. Op basis van de uitkomsten adviseert de Zonnebloem de vrijetijdslocaties over wat beter kan. Ook biedt de organisatie workshops aan medewerkers met een publieksfunctie. Daarin staat kennis over de doelgroep centraal.

Kröller-Müller en de Zonnebloem

Het Kröller-Müller Museum tekende in 2017 een toegankelijkheidconvenant met de Zonnebloem. Daarmee onderschrijft het museum de doelstellingen van het project Onbeperkt Eropuit. Wij zijn bijzonder blij met deze toekenning en juichen het initiatief van harte toe. 

De feestelijke uitreiking is uitgezonden bij RTL Koffietijd. Klik op de afbeelding hieronder om het fragment te zien. Je wordt doorgestuurd naar de website van RTL.

Toegankelijkheidsprijs voor Kröller-Müller

Bron: persbericht Vereniging de Zonnebloem

Op de foto van links naar rechts: deelnemer Johan Hartmann, directeur Marc Damen, presentatrice Froukje Jansen en directeur Lisette Pelsers.