Tom Claassen (Heerlen, 1964) maakte al meer dan dertig sculpturen voor de openbare ruimte, waaronder de bekende Olifanten uit 1999-2000 langs de A6/A27 bij Almere. Rocky Lumps is een beeldbepalend werk in zijn oeuvre.
Aandoenlijk mannetje
Van dichtbij lijken de elementen van Rocky Lumps II op een abstract, door weer en wind gladgeslepen rotslandschap. Maar van bovenaf gezien vormen ze een mannetje dat deels in de grond is geploft, met een hoofd en grote voeten en daartussen delen van een romp, benen en armen.
Eerste versie van beton
De eerste versie van Rocky Lumps maakt Claassen in 2005. Het wordt in 2006 aangekocht en krijgt een plek in de beeldentuin, bij het Rietveldpaviljoen. Het geliefde werk van wit gepigmenteerd beton blijkt niet bestand tegen weer en wind en de vele kinderen die er graag op klimmen. In 2015 wordt Rocky Lumps, in overleg met de kunstenaar, ‘total loss’ verklaard.
Duurzamer zachtroze kwartsiet
Direct wordt besloten dat er een nieuwe Rocky Lumps moet komen. Als materiaal wordt gekozen voor het duurzamer zachtroze kwartsiet. Een nieuwe plek wordt gevonden op de Franse berg, ook in de beeldentuin. In een lagergelegen deel van de ‘berg’ komt Rocky Lumps II dwars over het pad te liggen, zodat de bezoekers letterlijk door het werk heen lopen. Door het hoogteverschil in het terrein is het half begraven mannetje beter te zien.
Plaatsing op de Franse berg
Het is niet alleen een hele operatie om de 27,5 m³ steen in Nederland te krijgen, ook het plaatsen van de 25 organische, gepolijste vormen in een lastig toegankelijk en kwetsbaar gebied is een uitdaging. In augustus en september 2021 wordt met respect voor flora en fauna gewerkt aan de plaatsing. In de documentaire hieronder zie je in 7 minuten hoe het werk op de nieuwe plek ontstaat.
⚙️Ondertiteling nodig? Start de video en kies je taal (Nederlands/Engels).
De realisatie van Rocky Lumps II is mede mogelijk gemaakt dankzij een grote particuliere bijdrage en de deelnemers van de Vriendenloterij.