Digitale Scheurkalender in de klas

Achtergrond

Het platform is in 2014 door het Kröller-Müller Museum ontwikkeld en won in 2015 de Museumeducatieprijs. Met het geld van de Museumeducatieprijs werd de Digitale Scheurkalender van een ‘proof of concept’ op een USBstick ontwikkeld tot een online platform dat actief gedeeld kan worden met andere musea en culturele instellingen. Dit platform kreeg in 2019 internationaal erkenning met de prestigieuze ICOM International Best Practice Award.

Doel van de Digitale Scheurkalender is om gebruikers op een laagdrempelige en speelse manier kennis te laten maken met kunst, cultuur en erfgoed. Door eenvoudige kijkopdrachten, filosofische vragen, interactieve spellen en creatieve verwerkingsopdrachten worden kunstwerken verbonden met andere schoolvakken, actuele kwesties of persoonlijke thema’s.

De Digitale Scheurkalenderlessen kunnen zonder veel voorbereiding worden ingezet als gesprekstarter in de klas, het verzorgingshuis of de taalles. De applicatie is een ‘cultuursnack’, die op elk moment van de dag kan worden ingezet, ook los van een kunstproject of een gepland museumbezoek. Door bruggen te slaan tussen lokale geschiedenis, actuele thema’s én de persoonlijke belevingswereld van de gebruikers, zorgt de Digitale Scheurkalender voor een persoonlijke kunstbeleving buiten het museum.

Het platform wordt gedeeld met diverse musea en gemeenten (de zogeheten hubs), die eigen scheurkalenders kunnen toevoegen. Op dit moment staan er 28 kalenders van 16 hubs online. Er waren bijna 9.000 bezoekers in 2021 en ruim 14.000 sessies.

Vernieuwingsslag

Na zes jaar is het online platform toe aan vernieuwing. De technologie is verouderd, waardoor er problemen ontstaan met het updaten van de website, de integratie met andere diensten en met de veiligheid. Daarnaast wordt het platform inmiddels door meer doelgroepen gebruikt dan waar het oorspronkelijk voor werd ontwikkeld. Naast het basisonderwijs maken nu ook het voortgezet onderwijs, taalonderwijs én verzorgingshuizen en dagbestedingslocaties gebruik van de Digitale Scheurkalender. Om in de behoeften van al deze groepen te voorzien en om doorontwikkeling mogelijk te maken, moet de website qua stijl, vormgeving en techniek geüpdatet worden.

Samen met de huidige of een nieuwe leverancier willen het museum en de hubs werken aan een toekomstbestendig platform waar de Digitale Scheurkalenders makkelijk ontwikkeld kunnen worden én eenvoudig te vinden zijn voor de eindgebruikers. Met de vernieuwing van het platform zal de Digitale Scheurkalender ook beter aansluiten bij de ambities die het museum heeft op het gebied van inclusie, diversiteit en outreach. Het nieuwe platform zal gebouwd worden volgens de meest recente Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent. Dit zorgt ervoor dat het platform en de individuele kalenders toegankelijker worden voor mensen met een functiebeperking.

Medio oktober 2023 moet de nieuwe versie van de Digitale Scheurkalender online staan. Streven is om het platform daarna door te laten groeien. De club zal in 2026 bestaan uit minimaal 25 hubs en zeker 40 kalenders. Het aantal gebruikers zal in de eerste twee jaar na lancering verdubbelen en daarna gestaag verder groeien.

www.digitalescheurkalender.com

Foto's: Wieneke Hofland