Een ‘volk apart’
Vanaf eind 1883 verdiept Van Gogh zich in de studie van wevers. Zijn ‘modellen’ vindt hij onder de vele linnenwevers in Nuenen, die hij geregeld bezoekt terwijl zij thuis aan het werk zijn. Volgens hem vormen de wevers ‘een volk apart’, waarvoor hij een grote sympathie heeft.
Interessant en uitdagend
De ingewikkelde constructie van de weefgetouwen in combinatie met de kleine vertrekken waarin deze ambachtslieden werken, maken hen tot een interessant en uitdagend motief voor de schilder. Dat dit onderwerp op dat moment nog weinig wordt toegepast, geeft hem extra motivatie om er afbeeldingen van te maken die hij wellicht kan verkopen.
Avondeffect
Van Gogh heeft de wevers ‘’s avonds bij lamplicht zien weven, dat zeer Rembrandtieke effecten geeft’. In Weefgetouw met wever probeert hij ook zo’n avondeffect weer te geven. De wever is voorovergebogen bezig de kettingdraden goed te leggen. In de donkere werkplaats zorgt het schaarse binnenvallende licht voor een sterk clair-obscurwerking op het lichte weefsel en het bonkige weefgetouw.