PanamarenkoPanamarenko

Kunstenaar Panamarenko deed onderzoek naar beweging, vliegen en zwaartekracht. Hij maakte fantasievolle vliegmachines die eruit zien alsof ze kunnen vliegen, maar helemaal zeker weten doen we het niet.

Om te kunnen vliegen is een goede balans heel belangrijk. Wat is de beste houding om te kunnen vliegen? Hoe blijf je perfect in balans? Probeer het zelf!

Dit heb je nodig:

 • Je lichaam
 • Je fantasie
 • Een stoel
 • Kleding waarin je makkelijk beweegt

 

Voorkom blauwe plekken!

Kies een ruimte waarin je kunt bewegen. Verschuif meubelstukken waar je tegenaan kunt stoten. Verwijder ook alle scherpe en breekbare voorwerpen uit de ruimte. Doe je sokken uit zodat je niet uitglijdt.

Stappenplan:

 1. Eerst moet je goed opwarmen. Kijk de video hierboven en beweeg mee met Maud!
 2. Hieronder vind je afbeeldingen met voorbeeldposes. Doe de houdingen na. Je kunt het samen doen, alleen of met hulp van een stoel.
 3. Bedenk bij elke pose hoe je vanuit die pose zou kunnen vliegen. Denk daarbij aan:
  1. Armbewegingen
  2. Waar zou de wind vandaan moeten komen?
  3. Zou kleding kunnen helpen?
  4. Moet er op een plek meer gewicht bij om in balans te komen? Kun je dat met je eigen lichaam toevoegen of moet je een object toevoegen?

Houdingen alleenhoudingen samenhoudingen op stoel

Klaar?

Bedenk nu zelf twee nieuwe poses, combineer ze en maak een vliegdans. Stuur een foto of video naar educatie@krollermuller.nl of deel je foto of video op Instagram met #thuisinkunst en tag ons @krollermullermuseum. We zijn benieuwd!

Samenwerking ArtEZ

Met dank aan Maud, David, Eveline, Kjeld en Sanne, studenten van ArtEZ University of the Arts, voor hun bijdrage aan deze Thuis in Kunst opdracht als onderdeel van hun interdisciplinaire stage.