Arp: The Poetry of Forms is de eerste grote overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Hans (Jean) Arp (Straatsburg 1886-Basel 1966) in Nederland sinds de jaren zestig. De Duits-Franse beeldhouwer, schilder en dichter Arp is een van de meest invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de moderne kunst. Naast zo’n tachtig van zijn beeldende werken - tekeningen, collages, schilderijen, houtreliëfs en sculpturen - zijn er voorbeelden te zien van Arps gedichten, geschriften en publicaties.

In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl is opgericht. De nauwe relatie van Arp met De Stijl-voorman Theo van Doesburg is de aanleiding voor de tentoonstelling, die van 20 mei tot en met 17 september 2017 is te zien.

Woord en beeld

In Arp: The Poetry of Forms ligt de nadruk op de voortdurende wisselwerking tussen beeldende kunst en poëzie in Arps oeuvre en de humor en speelsheid in zijn werken. Het gemak waarmee hij, opgegroeid in de tweetalige Elzas, overschakelt van de ene taal en cultuur op de andere en van beeldende kunst naar poëzie en weer terug, is kenmerkend voor Arps hele loopbaan. De tentoonstelling toont het krachtige verbond tussen woord en beeld in zijn werk.

Kunst en natuur

Arp ontwikkelt een beeldtaal waarmee hij na het dieptepunt van de Eerste Wereldoorlog een nieuwe orde wil scheppen en de relatie tussen mens, object en natuur opnieuw kan vormgeven. Cruciaal is zijn opvatting over de relatie tussen kunst en natuur: kunst moet niet de natuurlijke wereld nabootsen maar haar eigen natuur volgen. Arp wil nieuwe, zelfstandige vormen ontwikkelen vanuit een eigen kern. Dit noemt hij 'concrete kunst'.

Stabiles – Concrétions – Constellations

De tentoonstelling bevat werken uit Arps hele carrière, maar de nadruk ligt op de jaren 1920-1935, als hij van zijn houten reliëfs en zogenoemde 'stabiles' (vrijstaande platte sculpturen) overgaat naar pure abstracte beelden, die hij 'concrétions' (belichamingen) noemt, omdat ze als reële objecten in de ruimte staan. In zijn visie ontkiemen en groeien ze in de menselijke geest, parallel aan de groeiprocessen in de natuur: ‘L’art est un fruit’ (Kunst is een vrucht).

Samenwerkingen

Als kernlid van groepen en stromingen als dada, het surrealisme en Abstraction-Création is Arp van grote invloed op belangrijke artistieke ontwikkelingen in de eerste helft van de twintigste eeuw. Hij beschouwt het werken met anderen, met dichters en kunstenaars als Richard Huelsenbeck, Tristan Tzara en El Lissitsky, als een integraal onderdeel van zijn artistieke praktijk. De samenwerking met Van Doesburg komt aan de orde in een aparte presentatie, gewijd aan de inrichting van een groot amusementspaleis in Straatsburg, de Aubette.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Arp: The Poetry of Forms, geschreven door Frances Guy en Eric Robertson. Uitgever: Kröller-Müller Museum, ISBN-nummer: 978-90-73313-43-9, softcover, pag. 144, tweetalig (Nederlands en Engels), € 24,95.

Turner Contemporary

Arp: The Poetry of Forms is georganiseerd door het Kröller-Müller Museum in samenwerking met Turner Contemporary, Margate (UK). De tentoonstelling is te zien in Turner Contemporary, Margate van 12 oktober 2017 tot en met 14 januari 2018.

Gastconservatoren: prof. Eric Robertson (Royal Holloway, University of London) en Frances Guy.

logo

Mondriaan tot Dutch Design

2017 is het jaar waarin we 100 jaar vormgeving van de toekomst vieren. Directe aanleiding is de oprichting van De Stijl in 1917, met kenmerken die tot op de dag van vandaag in Dutch Design te zien zijn. Om deze mijlpaal te vieren heeft NBTC Holland Marketing, samen met haar partners, 2017 uitgeroepen tot themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’.
Het themajaar markeert de introductie van de verhaallijn Mondriaan tot Dutch Design, die bezoekers door heel Nederland naar interessante plaatsen voert die te maken hebben met werken uit de periode van De Stijl en hedendaags design. Musea, erfgoedlocaties en evenementen in Nederland stellen werk van topdesigners centraal, zetten deuren van ateliers open en eren kunstenaars als Mondriaan, Rietveld, Van der Leck en Van Doesburg.

Afbeelding:  Jean Arp, Torse préadamite, 1938 (links) en Étoile, 1939