Giacomo Balla,  Paravento con linea di velocità (Screen with speedline), 1916-1917 In de verzameling die Helene Kröller-Müller bijeenbracht, ontbraken werken van futuristische kunstenaars, wat ze later zeer betreurde. Ze had het belang van het futurisme als een van de avant-garde bewegingen aan het begin van de twintigste eeuw over het hoofd gezien. Om deze lacune in de collectie te vullen, werden in de jaren zeventig werken van Giacomo Balla en Umberto Boccioni verworven.

Met name de laatste jaren is de futuristische collectie sterk uitgebreid. In de presentatie worden de nieuwste aanwinsten van Giacomo Balla, Oleksandr Bohomazov en Jules Schmalzigaug omringd door werken van Umberto Boccioni, Gino Severini, Vilmos Huszár en andere werken van Bohomazov.

⚙️Ondertiteling nodig? Start de video en kies je taal (Nederlands/Engels).

Lees de zaalteksten

Opmaat naar de omvangrijke futurisme-tentoonstelling in 2023

De presentatie is een opmaat naar de tentoonstelling Futurisme & Europa. De esthetiek van een nieuwe wereld. De Italiaanse futuristen aan het begin van de 20ste eeuw beperkten zich niet tot beeldende kunst, maar streefden naar een nieuwe, eigentijdse vormgeving van het hele leven. Ze ontwierpen en produceerden allerlei gebruiksvoorwerpen, van meubels en tapijten tot keramiek en boeken en ze hielden zich bezig met reclame, theater, film en architectuur. Hun concept van een nieuwe, allesomvattende esthetiek vond zijn weg naar grote delen van Europa en had grote invloed op overige avant-gardebewegingen, zoals De Stijl en Bauhaus. De relaties tussen het futurisme en deze bewegingen worden in de omvangrijke tentoonstelling Futurisme & Europa voor het eerst uitvoerig in beeld gebracht.  

Behalve schilderijen en sculptuur zullen in Futurisme & Europa meubels, interieur- en toneelontwerpen, boeken, grafisch werk en een breed scala aan objecten met allerlei toepassingen te zien zijn uit de periode 1912 tot 1939. Van Italiaanse futuristen als Giacomo Balla, Umberto Boccioni, Fortunato Depero, Antonio Sant’Elia en Enrico Prampolini en van andere kunstenaars zoals Sonia Delaunay, Le Corbusier, Fernand Léger, Walter Gropius, Marcel Breuer, Oskar Schlemmer, El-Lissitsky, Theo van Doesburg, Gerrit Rietveld en Tatlin.

Podcast over het kamerscherm van Balla

Beluister hier een podcast met directeur Lisette Pelsers over Paravento con linea di velocità, 1916-1917 van Giacomo Balla. De podcast is onderdeel van de serie Topstukken van de BankGiro Loterij. 

Afbeeldingen: Giacomo Balla, Paravento con linea di velocità, 1916-1917 (links: voorzijde, rechts: achterzijde)
Futuristische kunst