Vanaf het begin bepalen elementaire vormen, de cirkel, het vierkant en de kubus, het werk van Ewerdt Hilgemann (Witten, 1938). Met deze vormen ontstaan vanaf de jaren zestig wandreliëfs, seriële installaties en sculpturen. In de jaren tachtig begint Hilgemann gebruik te maken van het toeval en van de kracht van natuurelementen. Zijn zogenoemde ‘implosie-sculpturen’ ontstaan door met een pomp geleidelijk lucht te zuigen uit grote vormen van roestvrij staal.Een op deze manier vacuüm getrokken kubus van 2 x 2 x 2 meter, Cube (KMM), vond in 2014 een plaats in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum.

In 2019 schonk Ewerdt Hilgemann een aantal werken uit de jaren zestig en zeventig aan het museum en werden ook werken uit dezelfde periode aangekocht. De huidige tentoonstelling is een overzicht van ruim zestig jaar, samengesteld uit zowel werken van het Kröller-Müller Museum als bruiklenen van verzamelaars. 

Foto's: Ewerdt Hilgemann, Cube (KMM) / Ewerdt Hilgemann, Reliëf-Structuur (Nr. 183), 1976 / Ewerdt Hilgemann, Kubus-Structuur (Nr. 134), 1971 / Ewerdt Hilgemann, Großes rundes Bild, Nr.6 (fortlaufende Nummer 14), augustus 1965, foto's Marjon Gemmeke