Snelheid en geluid

Giacomo Balla was een futurist. Futuristen leefden in een spannende, nieuwe tijd: de auto was net uitgevonden en met foto's kon je in één beeld een snelle beweging vastleggen. Giacomo Balla was dol op snelle voertuigen met knallende en brullende motoren. Hij probeerde dit te ‘vangen’ in zijn kunstwerken. Kijk maar eens naar dit schilderij. Welk geluid zie je?Balla schilderde ‘motorfietslawaai’. Hij maakte een ritje op een motorfiets in Italië. Hij was zo onder de indruk van de snelheid en het lawaai van de motorfiets, dat hij een schilderij maakte van zijn inspirerende ritje. Je ziet de tandwielen en de ketting, de witte sterren verbeelden de knallen van de uitlaat. Geluiden vangen in een tekening, dat kun jij ook!

Dit heb je nodig

 • huisgenoot
 • materialen om geluiden mee te maken
 • papier
 • kleurpotloden

Stappenplan

 1. Ga zitten met de rug naar elkaar toe. Persoon 1 maakt geluiden en persoon 2 tekent.
 2. Maak eerst een zacht geluid. Gebruik hiervoor je stem, een muziekinstrument of een ander materiaal. Persoon 2 luistert heel goed en probeert het geluid na te tekenen. Welke kleur past bij het geluid? En welke beweging maak je met je potlood? Lijnen of juist cirkels?
 3. Nu probeer je hetzelfde met harde geluiden! Persoon 1 maakt een hard geluid. Persoon 2 probeert het geluid te vangen. Welke kleur kies je nu? Druk je hard met je potlood of zacht? Teken je snel of langzaam?
 4. Bekijk samen de tekeningen. Lukt het persoon 1 om te raden welke tekening bij welk geluid hoort? 

 5. Tijd voor een frisse neus! Neem je papier, potlood en huisgenoot mee. Kies een plek waar veel lawaai is, bijvoorbeeld op een plein, in de speeltuin of bij een bouwplaats. 
 6. Hou jullie potloden in de aanslag! Luister 1 minuut heel goed naar alle geluiden om je heen. Probeer de geluiden te vangen op papier. Teken snel en gebruik lijnen, krassen, vormen en kleuren om het geluid weer te geven. Je tekening hoeft niet mooi te zijn, het gaat om het vangen van geluiden dus leef je uit!
 7. Vergelijk de tekeningen. Lijken ze op elkaar? 

Klaar?

Stuur een foto naar educatie@krollermuller.nl of deel een foto op Instagram met #thuisinkunst en tag ons @krollermullermuseum. We zijn benieuwd!