Amsterdamse straatleven
George Hendrik Breitner staat bekend als schilder van ‘het leven op straat’, vooral van het straatleven in Amsterdam. In zijn jonge jaren trekt hij in Den Haag een poosje op met Vincent van Gogh en zal later zeggen dat hij vindt dat Van Gogh ‘kunst voor Eskimo’s’ maakt, omdat hij vooral bezig is met zijn eigen beleving van de werkelijkheid. Zelf verkiest hij de pure, kale realiteit.
Vlotte, impressionistische stijl
Met zijn schetsboek en fotocamera gaat hij naar buiten en legt snel en effectief stadsgezichten en stadsscènes vast. De Dam, het Damrak en het Rokin, maar ook de mindere buurten zoals de Jordaan; chique dames en huisvrouwen maar ook dokwerkers of meisjes met wapperende schorten. De schetsen en foto’s die hij op straat maakt, werkt hij uit in zijn atelier. Door zijn vlotte, impressionistische stijl weet hij de vluchtigheid van het moment en de sfeer van het drukke stadsleven treffend te vertalen naar het doek.
Hollandse kleuren
Breitners werk is niet zo zonnig en kleurrijk als dat van de Franse impressionisten. Hij kiest juist voor het grijze, regenachtige weer, de sneeuw, de wind en de donkere herfst- en winterdagen, met mensen die haastig over straat gaan. Zoals in dit schilderij.