Rocky Lumps (2005) van Tom Claassen (Heerlen, 1964) wordt in 2006 aangekocht door het Kröller-Müller Museum. Het werk krijgt een plek in de beeldentuin, op een strak gemaaid grasveld. Daar lijken de hagelwitte ‘keien’ op een abstract, door weer en wind glad geslepen rotslandschap. Maar van bovenaf gezien vormen ze een mensfiguur met een hoofd en grote voeten en daartussen delen van een romp, benen en armen. Een aandoenlijk mannetje, dat in het gras geploft lijkt te zijn en daarin deels is weggezakt.

Tom Claassen is vooral bekend geworden door zijn mens- en dierfiguren, die in zeer vereenvoudigde, maar onmiskenbare Claassen-vorm zijn weergegeven. Met typerende ronde, bolle vormen geeft hij zijn figuren het aanzien van goedmoedige lobbesen, ontroerend in hun onbeholpenheid. Vaak ook lijken ze te groot, alsof ze onder hun eigen gewicht bezwijken.

Claassen maakte meer dan dertig sculpturen voor de openbare ruimte, waaronder de bekende Olifanten uit 1999-2000 langs de A6 / A27 bij Almere. Rocky Lumps, niet voor een specifieke plek gemaakt, is een beeldbepalend werk in zijn oeuvre. Door de plaatsing in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum heeft het werk een openbare plek gekregen.
Onherstelbare schade
Rocky Lumps wordt in 2006 uitgevoerd in wit gepigmenteerd beton met een polystyreen kern. Dit materiaal blijkt, mede door fouten in de constructie en bij de productie, niet bestand tegen weer en wind en tegen de vele kinderen die graag op het mannetje klimmen. Ook de afwatering is gebrekkig.

De ontstane schade blijkt onbehandelbaar en in 2015 wordt Rocky Lumps, in overleg met Tom Claassen, ‘total loss’ verklaard en vrijwel geheel vernietigd. Drie elementen worden bewaard ter documentatie. Tegelijk met het besluit om het werk te vernietigen wordt zowel door het museum als de kunstenaar de intentie uitgesproken om een nieuwe versie van Rocky Lumps te maken. Voordat het werk wordt vernietigd, wordt daarom een volledige 3D-documentatie gemaakt.

De nieuwe versie
Vanaf het begin is duidelijk dat de nieuwe Rocky Lumps geen kopie moet worden van de oude. Alleen het aantal onderdelen (25) blijft ongeveer gelijk, evenals het totale oppervlak (circa 10 bij 15 meter). Het te gebruiken materiaal moet duurzaam zijn en bestand tegen het buitenklimaat. En er moet een nieuwe plek worden gezocht.

Voor het materiaal valt uiteindelijk de keuze op zachtroze kwartsiet, dat geïmporteerd moet worden uit Brazilië. De nieuwe plek wordt gevonden op de Franse berg, ook in de beeldentuin. In een lager gelegen deel van de ‘berg’ komt Rocky Lumps ⅠⅠ dwars over het pad te liggen, zodat de bezoekers letterlijk door het werk heen lopen. Door het hoogteverschil in het terrein kan de sculptuur ook van bovenaf worden bekeken, waardoor het half begraven mannetje beter is te zien.

Planning
Het is niet alleen een hele operatie om de 27,5 m³ steen in Nederland te krijgen, ook het plaatsen van de 25 organische, gepolijste vormen in een lastig toegankelijk en kwetsbaar gebied is een uitdaging. In augustus en september wordt er met respect voor flora en fauna gewerkt aan de plaatsing van Rocky Lumps ⅠⅠ. In verband met de werkzaamheden zijn delen van de beeldentuin bij de Franse berg afgezet en liggen er rijplaten voor het vervoeren van zwaar materiaal. Tijdens of kort na neerslag kunnen de rijplaten glad zijn. We raden je daarom aan om de om de paden te blijven volgen. De werkzaamheden aan de nieuwe Rocky Lumps ⅠⅠ worden eind september 2021 afgerond.

De realisatie van Rocky Lumps ⅠⅠ is mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Vriendenloterij en een grote particuliere bijdrage.

afbeeldingen: Rocky Lumps, 2005-2006, gepigmenteerd beton met polystyreen kern, 145 x 1000 x 1500 cm, foto: Cary Markerink / 3-D simulatie van de nieuwe Rocky Lumps op de Franse berg.