A-One / Jenny Holzer, The survival series: You are trapped on the earth so you will explode, 1983

Veertig taal- en woordkunstwerken

Te zien zijn ongeveer veertig werken van kunstenaars als Robert Barry, Marcel Broodthaers, Ian Hamilton Finlay, Jenny Holzer, Joseph Kosuth, Bruce Nauman, Marc Ruygrok en herman de vries. Het werk dat te zien is loopt zeer uiteen, van woordpuzzels en gedichten tot filosofische overdenkingen en politiek commentaar. Van tekst subtiel verwerkt in collages tot scherpe sociale statements. Een breed scala aan kunstvormen is in de tentoonstelling opgenomen: films, installaties, performances, sculpturen, neonkunst, werk op papier en schilderijen.

Nieuw werk van hedendaagse taal- en woordkunstenaars

Op uitnodiging van het Kröller-Müller Museum maken Niels Post (1972), Guido de Boer (1988) en Fillip Studios (Roos Meerman (1991)/Tom Kortbeek (1987)) werk waarin letters, tekst en taal een belangrijke rol spelen. Met grote toewijding en liefde analyseert De Boer de vorm van letters en analyseert hij typografie tot op het bot. Post stelt met woorden-zonder-betekenis op humoristische en kritische toon de ruis op het internet aan de kaak. En Fillip Studios visualiseert woorden en klanken van uitgestorven talen door middel van digitale technologie.

Afbeelding: A-One / Jenny Holzer, The survival series: You are trapped on the earth so you will explode, 1983 / Marc Ruygrok, No, 1989, foto: Cary Markerink