A-One / Jenny Holzer, The survival series: You are trapped on the earth so you will explode, 1983

Selectie van veertig kunstwerken

Te zien zijn ongeveer veertig werken van kunstenaars als Robert Barry, Marcel Broodthaers, Ian Hamilton Finlay, Jenny Holzer, Joseph Kosuth, Bruce Nauman, Marc Ruygrok en herman de vries. Het getoonde werk loopt zeer uiteen, van woordpuzzels en gedichten tot filosofische overdenkingen en politiek commentaar. Van subtiel in collages verwerkte tekstfragmenten tot scherpe sociale statements. Een breed scala aan kunstvormen is in de tentoonstelling opgenomen: films, installaties, sculpturen, neonkunst, werk op papier, schilderijen, maar ook performances.

Performances

In vier weekends gedurende de tentoonstellingsperiode zullen de performances Two pieces en It is, it isn’t van Robert Barry worden uitgevoerd. Tijdens de performances lezen een man en een vrouw verschillende eigenschappen van ‘it’ om de beurt of tegelijkertijd voor.

De performances worden op 22 en 29 februari uitgevoerd door Margo van de Linde en Anastasis Sarakatsanos. Op 21 en 22 maart en op 25 en 26 april door Leila Anderson en Noah Voelker. NB: de performances in maart en april zijn vanwege de coronamaatregelen niet uitgevoerd.

Nieuw werk van hedendaagse kunstenaars

Op uitnodiging van het museum maken Guido de Boer, Niels Post en Fillip Studios (Roos Meerman en Tom Kortbeek) elk een werk waarin letters, tekst en taal de hoofdrol spelen.

Guido de Boer

Voor Niet met zoveel woorden maakt Guido de Boer de typografische muurschildering Reading looking. Voor deze schildering stelde hij zichzelf en de toeschouwer de vraag: lezen of kijken we naar een tekstueel kunstwerk? De Boer ziet het gebruik van tekst in kunst als een directe vorm van communicatie. Daarbij gelooft hij niet alleen in lezen en kijken, maar ook in het beleven van tekst.

Niels Post

On Spam, Comment Spam #72 van Niels Post is een handgezaagde wandsculptuur met tekst uit zijn spam box. Hij reageert op het werk Selections from 'The survival series' (1983) van Jenny Holzer uit de collectie van het museum. Met de fysieke vertaling van digitaal afval stelt Post op humoristische en kritische toon de ruis op het internet aan de kaak. 

Fillip Studios

Met het werk Vocode brengt Fillip Studios een ode aan talen die op het punt staan om uit te sterven. Voor Niet met zoveel woorden selecteerden zij in totaal 86 talen uit de UNESCO-wereldatlas van bedreigde talen. Deze talen worden door geluidstrillingen omgezet naar een visueel beeld. Iedere dag ontstaat er een unieke tekening waarmee een taal, oorspronkelijk alleen te begrijpen voor de originele gemeenschap, vertaald wordt naar een beeld dat door iedereen te begrijpen en te ervaren is.

Lees hier de recensie in The New York Times

Route voor avonturiers

Voor families is er een speciale route ontwikkeld door de tentoonstelling. Door het spoor te volgen is het mogelijk om meer over de kunstwerken te weten te komen via verwarrende vragen, klinkende weetjes en leuke doe-het-zelf opdrachten.

Openingsspeech Ellen Deckwitz

Lees hier de openingsspeech

Afbeelding: A-One / Jenny Holzer, The survival series: You are trapped on the earth so you will explode, 1983 / Marc Ruygrok, No, 1989, foto: Cary Markerink / Guido de Boer, Reading looking, 2020, foto Marjon Gemmeke / Niels Post, On Spam, Comment Spam #72 (detail), 2020, foto Marjon Gemmeke / Fillip Studios, Vocode, 2020, foto Michèle Giebing