Online: filmbeelden restauratie Jardin d’émail

Na een zeer grondige restauratie is Jardin d’émail van Jean Dubuffet (Le Havre, 1901-Parijs, 1985) in het voorjaar van 2020 weer open gegaan voor het publiek*.

De verschillende stappen in het omvangrijke en complexe restauratieproces zijn op film vastgelegd: het oppervlak van het  600 m2 grote reliëf is vastgelegd met een 3D- scan, er zijn chemische analyses gemaakt van de gebruikte verfsoorten, er is bouwfysisch onderzoek gedaan, het beton is gesaneerd en honderden meters afwateringssysteem zijn volledig vernieuwd. In deze film is te zien hoe de ‘tuin in een tuin’ langzaam maar zeker in volle glorie wordt hersteld. Vanwege de tijdelijke sluiting van het museum is de film nu ook online te zien.

Ontdek de geschiedenis van Jardin d'émail

Open de begeleidende tekst met tijdlijn voor de geschiedenis, realisatie en voorgaande restauraties van Jardin d'émail. 

Afwijkende openingstijden Jardin d’émail

Jardin d'émail is toegankelijk van 1 april tot 1 november, maar alleen als het oppervlak van het werk volledig droog is. Elke laatste maandag van de maand is het werk gesloten voor onderhoud. Tijdens of kort na neerslag is het werk ook niet toegankelijk, vanwege het risico op gladheid.

Jardin d’émail is tussen 2016 en 2020 volledig gerestaureerd. Om het kunstwerk zo lang mogelijk in goede staat te houden is regelmatige inspectie, onderhoud en reiniging noodzakelijk. Dit doen we elke laatste maandag van de maand. De afvoeren worden bijvoorbeeld schoongemaakt en het hele werk wordt met water afgespoeld en geschrobd. Daarna moet het oppervlak drogen zodat het weer veilig is voor bezoekers.

Lees over de restauratie

Beeld: Marjon Gemmeke en Kröller-Müller Museum, montage: Marjon Gemmeke