Door de bomen de beeldentuinOp 23 maart 2024 opent de tentoonstelling Door de bomen het bos, waarin werk van vier kunstenaars gepresenteerd wordt. In hun werk kijken zij op verschillende manieren naar de verhouding tussen mens en natuur. Andy Holden kijkt en luistert naar vogels, Eija-Liisa Ahtila gaat in gesprek met de natuur, Julian Charrière onderzoekt de rol van het landschap in kunst en Hans Op de Beeck stelt klimaatveranderingen aan de orde.

Door de bomen de beeldentuin besteedt aandacht aan zowel de kunst als de natuur die de tuin te bieden heeft. Bezoekers gaan een goed gesprek aan met een boom, wonen een bosopera bij, oefenen met buigzaamheid en gaan zich opladen en ontladen bij kunstwerken. De bezoeker kan kiezen tussen een korte en lange wandeling, waarbij zintuigelijke interventies op hun pad komen. Hiermee worden zowel kunst, natuur én het lichaam geactiveerd. Tijdens de wandeling bevraagt en ontregelt Circus Andersom de bezoeker en doet het een beroep op de verbeelding. Er worden frisse perspectieven geboden op hoe wij ons als mens verhouden tot én met de natuur en kunst.

Startpunt voor beide routes is de entree van de beeldentuin. Waar de korte wandeling voor iedereen toegankelijk is, kent de lange route iets meer uitdaging. De routes worden duurzaam gecreëerd, dat wil zeggen dat de gebruikte materialen duurzaam zijn én dat de routes ook na afloop van de tentoonstelling gevolgd kunnen worden.

Het Helene Kröller-Müller Fonds draagt € 15.000 bij aan de totstandkoming van de interactieve wandeling.