Basisvormen

Oskar Schlemmer geeft in Abstracte figuur de menselijke figuur in zijn meest elementaire verschijningsvorm, houdingen en bewegingen weer. Het beeld bestaat uit een geheel van geometrische en organische basisvormen, zoals bollen en cilinders en combinaties daarvan.

Vergaande abstractie

De sculptuur komt voort uit een optimistische toekomstvisie, die aan het begin van de 20ste eeuw onder vooruitstrevende kunstenaars en denkers ingang vindt. Zij willen kunst, techniek en wetenschap in dienst stellen van het streven naar een betere wereld. De verschillende kunstvormen moeten elk met hun eigen elementaire middelen tot een vergaande abstractie komen, om tot het wezen van de ‘geziene, gevoelde en gedachte’ wereld te komen.

Beeldend middel

Schlemmer schildert en beeldhouwt niet alleen, maar ontwerpt ook decors voor het theater. In zijn belangrijkste werk, DasTriadisches Ballett, vat hij het menselijk lichaam op als een beeldend middel. Hij beschouwt de dansers als ‘bewegingen in de ruimte’, en ontwerpt abstracte kostuums en maskers voor ze.