Oversprong brengt 13 kunstwerken uit de collectie samen die een overgang aanduiden. De werken suggereren zicht op een andere wereld, ze verkeren in limbo tussen 2 werelden of ze markeren de grens ertussen.

Overspronggedrag

Mens en dier vertonen overspronggedrag als ze verstrikt raken in twee tegenstrijdige impulsen die even sterk zijn. Wanneer een situatie vraagt om vluchten of juist om aan te vallen, vervallen ze in een onwillekeurige handeling die neutraal is ten opzichte van de twee oorspronkelijke tegenstrijdige impulsen. Ze verkeren als het ware in limbo, in een staat van onzekerheid.

Ramen, grenzen en doorgangen

Copper inside – outside piece van Carl Andre maakt de grens tussen binnen en buiten zichtbaar door verschil in oxidatie tussen twee platen koper. JCJ Vanderheyden en Isa Genzken suggereren vergezichten door kaders. Anish Kapoor en Michael Heizer markeren de grens tussen het aanwezige en de leegte door middel van de schil of huid van het werk. Daarnaast zijn er beelden, installaties en schilderijen te zien van Jean-Marc Bustamante, Lucio Fontana, François Morellet, Louise Nevelson, Michelangelo Pistoletto en William Tucker. Stuk voor stuk beloven de werken een oversprong naar, in de woorden van Henk Visch, daar ‘waar ik niet ben maar waar ik zou kunnen zijn’.

Afbeeldingen: Zaaloverzicht Oversprong, foto: Marjon Gemmeke / Carl Andre, Copper inside-outside piece, 1969