mata hari – de mythe en het meisje

Op 14 oktober 2017, honderd jaar na haar dood, opent in het Fries Museum de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers ontmoet je Margaretha Zelle, het meisje achter de exotische danseres en vermeende spion Mata Hari.

Mata Hari 4 stadia van restauratiePortret door Isaac Israels

In de tentoonstelling is een prachtig, monumentaal portret van Mata Hari uit onze collectie te zien, in 1916 geschilderd door Isaac Israels. Het portret werd onlangs gerestaureerd, waardoor het oorspronkelijke kleurenpalet en de schetsmatige schilderstijl van Israels weer in al zijn pracht en praal te bewonderen zijn. Het schilderij kreeg ook een nieuwe lijst, gebaseerd op de vermoedelijk oorspronkelijke vergulde lijst waarin het schilderij te zien is op foto’s uit de tijd van Helene Kröller-Müller.
De restauratie is mede gefinancierd door het Helene Kröller-Müller Fonds en het Fries Museum.
Ga naar de website van het fonds voor meer informatie over de restauratie

Restauratie Mata HariBlog: doodmoe van het poseren

Journalist Hanneke Boonstra bezocht restaurator Lisa Elbers in het restauratie atelier van het Kröller-Müller. In haar blog op de website van het Fries Museum lees je over de herkomst van het schilderij, de restauratie en vind je meer informatie over Mata Hari.
Naar de blog