Piet Mondriaan – Boerderij in Duivendrecht bij avond (vóór restauratie)circa 1916 – olieverf op doek – 85 x 100 cm – KM 107.061

Over het werk

Piet Mondriaan (1872 – 1944) maakt vaak verschillende versies van één motief. In de periode 1905 – 1916 schildert en tekent hij 15 keer boerderij Weltevrede in Duivendrecht. Hij beeldt de boerderij af bij verschillende weersomstandigheden en gebruikt diverse formaten en technieken. Van de 15 werken met dit onderwerp zijn er 4 in de Verenigde Staten en Canada terechtgekomen. Eén werk is verloren gegaan.

Voornaamste reden voor de restauratie was de erg vergeelde vernislaag en ook het vuil op het oppervlak van het schilderij. Bovendien bood de (niet oorspronkelijke) lijst van het schilderij onvoldoende bescherming.

De gele vernis en het oppervlaktevuil gaven het schilderij een dof en mat uiterlijk en onttrokken de originele kleuren van de voorstelling aan het zicht. Het verwijderen ervan gaf een prachtig resultaat. Het schilderij is veel helderder en sprankelender geworden, zelfs in de donkere voorgrond.

Nog steeds erg zichtbaar is het craquelé, in de vorm van vele kleine witte lijntjes en barstjes in de verf, die vooral in de donkere partijen erg storend zijn. Daarom is besloten al deze plekken te vullen met retouches, zodat het beeld dat Mondriaan voor ogen had wordt hersteld.

Als laatste onderdeel van de restauratie zal een nieuwe lijst worden gekozen die geschikt is om ultravioletlicht-werend veiligheidsglas in aan te brengen en dan kan het schilderij weer schitteren op zaal.