Art Rocks-ambassadeurs Yung Nnelg en Blaudzun releasen vandaag hun track geïnspireerd op een bekend kunstwerk. De release dient als startschot van muziekcompetitie Art Rocks 2018, waarin muzikanten worden uitgedaagd zich voor een track te laten inspireren door kunst uit zeven museumcollecties. Art Rocks wordt georganiseerd door de zeven toonaangevende musea Museum Boijmans Van Beuningen, Kröller-Müller Museum, Drents Museum, Centraal Museum, Museum Prinsenhof Delft, Tropenmuseum en Bonnefantenmuseum. Aanmelden en meer informatie via artrocks.nl.


Ambassadeurs Blaudzun en Yung Nnelg

Zanger en producer Blaudzun en rapper Yung Nnelg zijn de ambassadeurs van muziekcompetitie Art Rocks 2018. De twee bekende Nederlandse artiesten hebben beiden een track gemaakt geïnspireerd op een bekend kunstwerk. Blaudzun heeft samen met David Douglas een geheel opnieuw gearrangeerde versie gemaakt van de HATY HATY-track High as the sun dat geïnspireerd is op zijn favoriete schilderij van Vincent van Gogh: Korenveld met maaier en zon (1889) uit de collectie van het Kröller-Müller Museum. Yung Nnelg heeft het nummer Basquiat gemaakt dat geïnspireerd is op het werk Koningen van Egypte II (1982) van street-artist Jean-Michel Basquiat uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. De nummers hebben ze gemaakt om andere muzikanten te inspireren om mee te doen aan Art Rocks. Naast de tracks geven de ambassadeurs masterclasses songwriting, nemen ze zitting in de vakjury en geven ze optredens tijdens de voorrondes in de musea en tijdens de finale in Paradiso.

Blaudzun over het schilderij dat hem inspireerde: "Als ik voor het schilderij sta, nodigt het me uit om in de gele verfstroken te verdwijnen om vervolgens herboren terug te komen. Daar begon de inspiratie voor het lied High as the Sun." 

Yung Nnelg over het schilderij dat hem inspireerde: “Basquiat streed ook voor gelijkheid in een kunstwereld die voornamelijk wit was/is. Zijn ideologie trekt me heel erg aan. Hij was ook super stylish. Ik voel hem als persoon heel erg.”

De muziekcompetitie

Ruim vijftig kunstwerken en historische objecten uit allerlei tijdvakken, stijlen en kunstdisciplines zijn uitgekozen voor de vierde editie van muziekcompetitie Art Rocks. Muzikanten uit alle genres kunnen zich voor een nummer laten inspireren door werken van grootmeesters als Vincent van Gogh, Ai Wei Wei, Rothko, Edvard Munch en Rubens. De kunstwerken en objecten zijn te vinden op artrocks.nl en ook in de musea zelf te bezichtigen. Uit de beste inzendingen selecteren een vakkundige jury en het publiek 56 acts. Zij zullen in de musea, naast hun favoriete kunstwerk, strijden voor een plek in de finale in Paradiso. Alle finalisten winnen een eigen, professionele videoclip. De grote winnaar van Art Rocks 2018 gaat naar huis met een geldbedrag van € 1.000. Naast de competitie is er in de musea een gevarieerd randprogramma met de ambassadeurs Blaudzun en Yung Nnelg, zoals gratis masterclasses songwriting i.s.m. Popsport en live optredens.

"Art Rocks slaagt erin om beeldende kunst naar een nieuw publiek te brengen" - Het Parool

Masterclasses songwriting

Samen met Popsport organiseert Art Rocks masterclasses songwriting in het museum, speciaal bedoeld voor muzikanten die mee willen doen aan de competitie. Tijdens deze kosteloze masterclasses geven de ambassadeurs tips en tricks hoe kunst je kan inspireren bij het maken van een nummer. Meer informatie en aanmelden voor de masterclasses via www.artrocks.nl.

Bekijk de 56 geselecteerde kunstwerken en historische objecten en meld je aan op www.artrocks.nl. Deelname aan de muziekcompetitie is vanaf 15 jaar en zowel voor amateurmusici als voor professionals.

Overzicht data
28 aug t/m 15 oktober Aanmeldperiode Art Rocks 2018
15 september Masterclass songwriting by Yung Nnelg in Museum Boijmans Van Beuningen
16 september Masterclass songwriting by Yung Nnelg in Centraal Museum
6 oktober Masterclass songwriting by Blaudzun in het Tropenmuseum
13 oktober Masterclass songwriting by Yung Nnelg in Drents Museum
20 oktober Masterclass songwriting by Blaudzun in Kröller-Müller Museum Otterlo
21 oktober Masterclass songwriting by Blaudzun in Bonnefantenmuseum
27 oktobern Masterclass songwriting by Blaudzun in Museum Prinsenhof Delft
17 november Museumronde Drents Museum
25 november Museumronde Museum Boijmans Van Beuningen
1 december Museumronde Tropenmuseum
2 december Museumronde Museum Prinsenhof Delft
6 december Museumronde Centraal Museum Utrecht
8 december Museumronde Bonnefantenmuseum
9 december Museumronde Kröller-Müller Museum
23 jan 2019 Finale in Paradiso, Amsterdam

Over Art Rocks

Hoe klinkt een Van Gogh? Of Basquiat? De landelijke muziekcompetitie Art Rocks daagt muzikanten uit een nummer te maken geïnspireerd op een kunstwerk uit de collectie van topmusea. Muzikanten krijgen daarmee de kans associaties en emoties die kunst bij hen oproept, te vertalen naar een nummer. Voor publiek zijn al deze soundtracks een manier om kunst in musea op een andere manier te ervaren. Art Rocks is een initiatief van stichting Art Match. In 2012 organiseerde Museum Boijmans Van Beuningen samen met De Grote Prijs van Nederland de eerste editie van Art Rocks. In 2018 vindt de vierde editie van Art Rocks plaats in maar liefst zeven Nederlandse musea: Museum Boijmans Van Beuningen, Tropenmuseum, Drents Museum, Centraal Museum, Bonnefantenmuseum, Museum Prinsenhof Delft en  Kröller-Müller Museum. Elke editie zijn er twee bekende muzikanten die als ambassadeurs van Art Rocks ook een soundtrack maken en masterclasses songwriting geven in het museum.Art Rocks 2018 wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, ABN AMRO Cultuurfonds en Tentoo.