In de zomer van 1979 wordt het Mouse Museum van de Amerikaanse kunstenaar Claes Oldenburg opgebouwd in Otterlo. Hij ontwikkelde dit kleine museum als onderdeel van de 5e Documenta te Kassel waar het eenmalig is geëxposeerd. De plattegrond van het Mouse Museum is een variant van Oldenburgs Geometric Mouse, een terugkerend motief binnen zijn oeuvre, dat een vormversmelting is van een ouderwetse filmcamera en de tekenfilm-muis Mickey Mouse.
Claes OldenBurg, Mouse Museum; plattegrond en maquette
Laserpistool
Er wordt ook een tweede presentatieruimte van Oldenburg geïnstalleerd. De Ray Gun Wing heeft de vorm van een ‘ray gun’, een laserpistool dat zijn oorsprong kent in sciencefiction. Bezoekers bewegen zich als een laserstraal door de ruimte: de Ray Gun Wing wordt betreden door een opening in de kolf en kan via de loop worden verlaten.
Claes OldenBurg, Ray Gun Wing; plattegrond en objets trouvés
Verzamelingen
In beide ruimtes is een verzameling van honderden kleine voorwerpen te zien die de kunstenaar heeft gekocht of gekregen, op straat heeft gevonden of zelf heeft gemaakt. In de Ray Gun Wing zijn dit bijna 300 variaties van het laserpistool. In het Mouse Museum zijn ook schaalmodellen van andere sculpturen van de kunstenaar te zien. Ook het Model voor Trowel, dat sinds 1970 in bezit van het museum is, wordt in het Mouse Museum tentoongesteld. Deze verzameling is volgens Oxenaar te duiden als ‘de visualisatie van een proces in de tijd, dat niet alleen bestaat uit Oldenburg’s werkmethode, maar ook uit zijn visie op een Amerikaanse samenleving’.