Origineel

Wolkenherder is nu wat donkerder van kleur en heeft een licht matte afwerking. Kunsthistorisch onderzoek wees uiteindelijk uit dat het originele uiterlijk toch echt anders was dan de meeste bezoekers het beeld al jaren kennen.

Mat in plaats van glanzend

Door het werk een behoorlijke tijd buiten onder een tentje te laten staan is het oppervlak op een zo natuurlijk en gecontroleerd mogelijke manier donkerder van kleur geworden. Op het moment dat het oppervlak genoeg kleur had heb ik het afgesloten met een beschermende laklaag. Deze zorgt ervoor dat het oppervlak deze kleur houdt.

Het onderzoek wees ook uit dat het beeld niet heel erg hoort te glanzen. Daarom is er een gematteerde laklaag gebruikt. Deze geeft precies de goede zijdeglans afwerking aan het oppervlak.

Het is een lange, interessante en intensieve zoektocht geweest naar het juiste uiterlijk en de behandelmogelijkheden, maar het resultaat mag er zijn! Een goed geconserveerd werk met precies genoeg kleur en glans. En… zo dicht mogelijk bij het uiterlijk zoals bedoeld door Jean Arp.

Vera Bakker
metaalrestaurator
juni 2019