Drie bezoekers in Rietveldpaviljoen bij een kunstwerk van Barbara Hepworth, foto: Valerie Spanjers

Praktische informatie

De beeldentuin is het hele jaar door te bezoeken. Om toegang te krijgen tot de tuin koop je een ticket voor het museum. Deze kun je online bestellen, of ter plekke kopen aan de kassa. Bij de kassa kun je uitsluitend pinnen. 

Let op: tijdens de winterperiode zijn een aantal kunstwerken in de tuin niet te zien. Wil je Drijvende sculptuur, Otterlo van Marta Pan en Needle Tower van Kenneth Snelson wel graag zien? Kom dan tussen 1 april en 1 november naar de beeldentuin. In onze collectiezoeker kun je via de zoekhulpmiddelen opzoeken of je favoriete beeld nu te zien is. Wil je weten wat er in het museum te doen is? Neem dan een kijkje in de agenda.

Koop een ticket

160 moderne beelden

Verspreid door de tuin staan ruim 160 moderne kunstbeelden van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe. Twee paviljoens van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld sieren de tuin: juweeltjes uit de jaren 60 die hier opnieuw een plaats hebben gekregen. De beeldentuin is geschikt voor jong en oud.

Wist je dat…

  • de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum maar liefst 25 hectare groot is?
  • de beeldentuin ideaal is om te bezoeken met kinderen? Anders dan in het museum, mag je hier heerlijk languit in het gras gaan liggen, picknicken of rondjes rennen!
  • de publieksfavoriet Jardin d’émail na een vijf jaar durende restauratie weer staat te schitteren in de beeldentuin?
  • de beeldentuin een plekje heeft in Charlotte Dematons’ boek Nederland? Goed zoeken!

Jardin d'émail van Jean Dubuffet

Eén van de bekendste en populairste kunstwerken in de beeldentuin is het imponerende Jardin d’émail. Aanraken, er doorheen lopen en zelfs spelen, het mag allemaal. Dit kunstwerk, en de rest van het beeldenmuseum, is daarom ook erg geschikt om met kinderen te bezoeken. Tip: breng je eigen picknick mee en spreid je kleedje uit naast jouw favoriete kunstwerk.

Afwijkende openingstijden Jardin d’émail

Jardin d'émail is toegankelijk van 1 april tot 1 november, maar voor de veiligheid mag het werk alleen worden betreden wanneer het oppervlak ervan volledig droog is. Tijdens of kort na neerslag is het werk ook niet toegankelijk, vanwege het risico op gladheid.

Jardin d’émail is tussen 2016 en 2020 volledig gerestaureerd. Om het kunstwerk zo lang mogelijk in goede staat te houden is regelmatige inspectie, onderhoud en reiniging noodzakelijk. De afvoeren worden bijvoorbeeld schoongemaakt en het hele werk wordt met water afgespoeld en geschrobd. Daarna moet het oppervlak drogen zodat het weer veilig is voor bezoekers. Dit doen we elke laatste maandag van de maand. Tijdens het onderhoud mogen bezoekers van het beeldenmuseum het kunstwerk helaas niet betreden. 

Besucher betrachten die Karte des Skulpturengartens

Toegankelijkheid beeldentuin

De beeldentuin op de Hoge Veluwe is grotendeels toegankelijk met een rolstoel of scootmobiel. Er zijn ook een aantal onverharde paden, die niet geschikt zijn voor rolstoel- of scootmobielgebruikers. Op de plattegrond van de beeldentuin vind je hierover alle informatie. Heb je vragen over de toegankelijkheid van de beeldentuin en het museum? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Goed om te weten

Krijn Giezen, Kijk Uit Attention, 1986-2005, foto: Marjon Gemmeke

Winter

Sommige moderne kunstbeelden in de beeldentuin worden in de winterperiode (van 1 november tot 1 april) afgedekt, tijdelijk verwijderd of zijn niet toegankelijk. Dit gebeurt in verband met de veiligheid, en om de werken tegen de elementen te beschermen. Het gaat om onder andere Drijvende sculptuur, Otterlo van Marta Pan, Jardin d’émail van Jean Dubuffet en Needle Tower van Kenneth Snelson.

Kijk Uit Attention

In het museum wordt momenteel nagedacht over de toekomst van Kijk Uit Attention, dat door de toegenomen eisen op het gebied van veiligheid eerder al werd aangepast. Voorlopig wordt het werk incidenteel opengesteld. Op dit moment is Kijk Uit Attention gesloten. Het kunstwerk blijft te bezichtigen, maar kan niet worden beklommen. Onze excuses voor het ongemak. 

Hermann Maier Neustadt, WD-Spiral Part One CINEMA, 2001, foto: Eva BroekemaTeken

Op plaatsen met lage begroeiing komen in Nederland teken voor, zo ook in het Nationale Park De Hoge Veluwe en de beeldentuin. Een tekenbeet is over het algemeen onschuldig, wanneer de teek tijdig wordt verwijderd. In sommige gevallen kan de beet van een teek leiden tot de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk jezelf altijd goed te controleren wanneer je ‘in het groen’ geweest bent. Ben je gebeten? Haal de teek dan snel weg. Meer informatie vind je op de website van het RIVM

Vogelhuisjes ter bestrijding eikenprocessierups

In de beeldentuin hangen 50 vogelhuisjes, in de strijd tegen de eikenprocessierups. Fijn voor de vogels én voor onze bezoekers! De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. In de maanden mei, juni en juli kun je op eikenbomen behaarde rupsen aantreffen. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kun je last krijgen van jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Het algemene advies is: loop niet op blote voeten en ga niet op de grond zitten. Meer informatie vind je op de website van het RIVM.

De beeldentuin en andere activiteiten op de Veluwe

Lees meer over de moderne beeldhouwkunst in de beeldentuin in de Kröller-Müller special van Vrij Nederland. Hou je van cultuur en natuur? De omgeving nodigt uit om te genieten, voor kunst- maar zeker ook voor natuurliefhebbers. Het Kröller-Müller Museum, de beeldentuin én De Hoge Veluwe vormen een unieke combinatie van kunst en natuur. Op deze pagina vind je tips voor een compleet dagje uit op de Veluwe.

Afbeeldingen: Bezoekers bij werk van Barbara Hepworth in de beeldentuin, foto: Valerie Spanjers / Bezoekers in de beeldentuin, foto: Wieneke Hofland / Krijn Giezen, Kijk Uit Attention, 1986-2005, foto: Marjon Gemmeke / Hermann Maier Neustadt, WD-Spiral Part One CINEMA, 2001, foto: Eva Broekema