Pionier van de conceptuele kunst

Ger van Elk (1941-2014) wordt gezien als een van de pioniers van de conceptuele kunst in Nederland, samen met zijn generatiegenoten Jan Dibbets, Marinus Boezem en Stanley Brouwn. Maar anders dan bij de ‘strenge’ conceptuele kunst speelt voor Van Elk, naast het idee, de uitvoering van een kunstwerk een belangrijke rol.

Humor en relativering

Met veel humor en relativering ondergraaft hij de traditionele scheidslijnen tussen schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie en tussen twee- en driedimensionaal.

Jongleren

Sportive Sculpture (op de foto hierboven) is gemaakt van linnen, een echt schildersmateriaal. Van het linnen is een soort tent gevormd, die weer als een ruimtelijk schilderij aan de muur wordt gehangen. Op het witte doek zijn 4 foto’s geplakt waarop Van Elk in een net pak bungelt aan een touw: de kunstenaar verwikkeld in een hulpeloze touwtrekwedstrijd met zichzelf. In het midden van het werk veranderen de  gefotografeerde touwen in echt touw, dat losjes naar buiten hangt. Van Elk jongleert hier met de traditionele verschillen tussen schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie en tussen ruimtelijk en plat.

Art & Project

Het grootste deel van zijn kunstenaarsloopbaan is Ger van Elk verbonden aan de prestigieuze galerie Art & Project (1968-2001). In 2013 schenkt Adriaan van Ravesteijn (1938-2015), voormalig galeriehouder van Art & Project, ruim 200 kunstwerken aan het Kröller-Müller. De werken in deze presentatie zijn afkomstig uit deze schenking, aangevuld met 2 werken uit de collectie van het museum.

Foto's: Zaaloverzichten tentoonstelling Ger van Elk (foto: Marjon Gemmeke)