Wanneer?

Vanaf Tot en met Tijd

Praktische informatie

Er zijn twee lezingen, van 11.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 14.00 uur.  

De lezing vindt plaats in onze ruime Van der Leeuwzaal. In deze zaal geldt net als in het museum de anderhalvemetermaatregel, tenzij je tot één huishouden behoort. Het maximum aantal tickets is 30 per lezing. Dus reserveer snel!

Tickets

Een ticket voor deze lezing kost x per persoon excl. entree. Je koopt je ticket voor de lezing samen met je ticket voor museum. De starttijd op je ticket is het begin van de lezing. Na de lezing kun je het museum bezoeken. Er geldt geen eindtijd, je kunt dus na afloop van de lezing op je gemak genieten van het museum en de beeldentuin.

Koop hier je ticket

Bart van der Leck, De storm, 1916

Schatkamer van De Stijl

Het Kröller-Müller is met topwerken van onder anderen Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld een van de schatkamers van De Stijl. De basis hiervoor werd gelegd door Helene Kröller-Müller. Met Van der Leck sloot zij zelfs voor meerdere jaren een overeenkomst die haar recht gaf op eerste koop van zijn werk. Dit leidde tot een imposante verzameling Van der Lecks: 42 schilderijen en zo’n 400 tekeningen.

Affiche voor de Batavierlijn

Helene als mecenas

Tussen 1912 en 1918 krijgt Van der Leck een jaarlijkse toelage van Helene Kröller-Müller, op voorspraak van haar adviseur Hendrik Bremmer. Zo wordt ze Van der Lecks mecenas. In 1914 treedt de kunstenaar in dienst van de firma Wm H. Müller & Co, waar Anton Kröller dan directeur is. Van der Leck maakt een groot glas-in-loodraam voor het hoofdkantoor van de firma in Den Haag, affiches voor de Batavierlijn, mozaïeken voor het kantoor in Londen en kleurontwerpen voor interieurs van de woonhuizen, waaronder het jachthuis Sint Hubertus.

Verregaande abstrahering

Helene noemt hem in 1925 in haar Beschouwingen een ‘nog veelzijdiger, krachtiger kunstenaar dan Mondriaan’, maar in 1916 worstelt ze met de verregaande abstraheringen in zijn werk, zo blijkt uit hun correspondentie. In dat jaar voert hij verhitte discussies met Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, vereenvoudigt hij de vorm in zijn schilderijen en brengt hij de kleur in zijn werk radicaal terug tot de primaire kleuren.

Over de spreker

Drs Gees-Ineke Smit ging na de kunstacademie, kunstgeschiedenis studeren. Deze achtergrond vormde een goede basis voor het uitoefenen van diverse functies in haar werk. Maar het vertellen over de kunst en haar geschiedenis bleef al die tijd haar grote passie. Zij heeft een lange ervaring in het ontwikkelen en geven van lezingen, waarbij de laatste tijd het thema ‘vrouwen in de kunst’, onderzocht in diverse musea in Nederland, centraal staat.