Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum zijn de founding partners van Van Gogh Worldwide. Zij beschikken over gedegen informatie over het werk van Van Gogh. Daarnaast bundelen zij specialistische kennis over het digitaal ontsluiten van gegevens. Zij werken bij de realisatie van het platform samen met een groot aantal deelnemers waaronder musea, particulieren en onderzoeksinstellingen, in het bijzonder het Rijkserfgoedlaboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Website

Op het platform worden bij lancering de gegevens getoond van de schilderijen, tekeningen en prenten van Vincent van Gogh in Nederland: ruim 1000 schilderijen en werken op papier. Van alle werken zijn objectgegevens, herkomst, tentoonstellings- en literatuurgegevens, briefverwijzingen en materiaaltechnische informatie te raadplegen. Bijzonder is de koppeling naar de brieven van Van Gogh, zodat inzichtelijk is hoe Van Gogh het betreffende werk zelf beschreef. De technische gegevens bevatten verschillende opnames van een werk (zoals achterkant en strijklicht) en verwijzingen naar onderzoeksrapporten. Iedere afbeelding kan tot in detail onderzocht worden.

Binnen de website kan eenvoudig gezocht worden naar bepaalde werken, zowel op Nederlandse als op Engelse trefwoorden en op oeuvrecatalogusnummers. Ook kunnen zoekresultaten gefilterd worden op categorieën, zoals onderwerp, materiaal en periode van vervaardiging. Het platform streeft ernaar objectief te zijn: alle wetenschappelijk gepubliceerde onderzoeksresultaten over de kunstwerken worden weergegeven. In de tweede fase, die begint in 2021, worden ook de werken uit collecties in het buitenland aan het platform toegevoegd. In totaal zijn er zo´n 2.000 kunstwerken van Van Gogh bekend.

Linked data

Van Gogh Worldwide voldoet aan de principes en uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed en Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur. Dit betekent dat informatie vanuit de verschillende bronsystemen als Linked data gepubliceerd wordt en op elkaar aangesloten wordt door middel van het gebruik van thesauri. Op deze manier is de informatie betrouwbaar en altijd up-to-date. Van Gogh Worldwide is bovendien het eerste platform binnen de museale en culturele wereld dat de data conform het Linked Art datamodel publiceert.

Van Gogh Worldwide wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Vincent van Gogh Stichting.

Mondriaan Fund Van Gogh Stichting

Noot voor de redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de projectleider Van Gogh Worldwide Marjon van Schendel via communication@vangoghworldwide.org.