Autobiografisch

Na zo’n 50 jaar kunstenaarschap kijkt Pjotr Müller (1947) terug op zijn loopbaan in de vorm van een door hemzelf getekende autobiografie in stripvorm. Het getekende verhaal was oorspronkelijk heel persoonlijk, bedoeld voor zijn dyslectische zoon. Müller begon met het maken van reeksen kleurenprints van zijn kunstwerken, die hij met zwarte pen van een getekende fictieve omgeving voorzag.

Striptekeningen

Gaandeweg is een compleet levensverhaal ontstaan, waarin hij zijn leven als kunstenaar in beeld brengt, zijn motieven om beeldhouwer te worden, zijn relatie tot zijn familie, gezin en professionele entourage, zijn inspiratievormen en uiteraard zijn oeuvre tot nu toe. De autobiografie is in boekvorm verschenen. Een selectie originele tekeningen zijn te zien in het museum, ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Pjotr Müller.

Ook is in de beeldentuin de sculptuur Soleares tristes (2002) geplaatst, ter aanvulling op de beide al aanwezige werken van Müller: Nuraghe (1983) en Tempeltje van het dagelijks leven (1986).

Hieronder zie je documentaire van Victor Nieuwenhuijs en Maartje Seyferth over Pjotr Müllers Boek voor Mo. Kijktijd: 20 minuten. 

PJOTR MÜLLER - Boek voor Mo from Moskito Film on Vimeo.

Afbeeldingen: Pjotr Müller, tekening blad 72 en 53, Pjotr Müller, Soleares tristes (2002), foto: Marjon Gemmeke