Claude Monet (1840 – 1926) is de voorman van het impressionisme. De kunstenaars van deze beweging willen het vluchtige van het moment op hun doeken vastleggen en houden zich bezig met de werking van licht, kleur en beweging.

In het voorjaar en de zomer van 2018 is het schilderij Portret van Mej. Guurtje van de Stadt gerestaureerd. De restauratie is mogelijk gemaakt door een anonieme Boeker van het Helene Kröller-Müller Fonds. 


Het schilderij vóór en na restauratie

Restauratie: terughalen van de oorspronkelijke kleuren


Het schilderij tijdens vernisafname, in normaal licht / tijdens vernisafname, in ultraviolet-licht. In de linker onder hoek, in de rechter boven hoek en op het gezicht is de vergeelde en lichtgroen fluorescerende vernis verwijderd.

De restauratie bestond voornamelijk uit de verwijdering van de sterk vergeelde en glanzende vernis, die de oorspronkelijke koelere kleuren van het schilderij verdoezelde. Vooral in de achtergrond van het schilderij is het verschil zichtbaar. Deze achtergrond is opgebouwd in 2 lagen. De eerste laag is een wat transparant en open geschilderde onderlaag in een warmere tint, waarbij de grondering doorschemert. De tweede laag heeft een hoger dekkend vermogen en is dichter geschilderd, in een meer grijzige tint. Het contrast tussen beide lagen is na vernisafname duidelijker. Ook de subtiele kleurnuances in de donkere kleding zijn na het verwijderen van de vergeelde vernislaag beter zichtbaar geworden.


Het schilderij ná restauratie/het schilderij in doorvallend infrarood-licht.

Technische foto’s
Voor de restauratie werden technische foto’s van het schilderij gemaakt. Op de doorvallend licht-infrarood opname zijn kleine wijzigingen in de compositie te zien. Het gezicht is door Monet in de uiteindelijke schildering iets meer naar rechts gepositioneerd.  De figuur oogt nu slanker doordat haar rechterarm loskomt van het lichaam en  de contour van de billen is bijgewerkt.  

Uitwisseling met Zaans Museum
Het schilderij is vanaf 12 september 2018  tot en met 3 februari 2019 tijdelijk te zien in het Zaans museum dat zijn twintigjarig bestaan viert. Guurtje van de Stadt is eregast op dit verjaardagsfeest.

Monets schilderij De Voorzaan en de Westerhem komt in september 2018 naar Otterlo. Dit schilderij is ter gelegenheid van een grote overzichtstentoonstelling die het museum samen met de Vereniging Rembrandt organiseert van 30 september 2018 tot en met 3 februari 2019 te zien in het Kröller-Müller Museum.