De oorlogsjaren

In 1939 wordt in een zandduin op de Veluwe begonnen met de bouw van een schuilkelder. Vanaf 22 juli 1940 wordt de hele collectie hier ondergebracht. De kunstwerken worden op volgorde van kostbaarheid verpakt en in kleine groepen verplaatst. Binnen een week zijn alle werken in veiligheid, waarna het museum zijn deuren sluit. Op 15 april 1945 wordt het museum bevrijd door de Canadezen, die ook helpen bij de herinrichting. Op 6 oktober 1945 wordt het Kröller-Müller officieel heropend.

Geluidskunstwerk Susan Philipsz

Op zijn weg naar de kelder wordt de bezoeker begeleid door het geluidskunstwerk The Wind Rose van Susan Philipsz (1965, Glasgow). Acht tonen, geproduceerd door te blazen in zeeschelpen uit verschillende delen van de wereld, klinken uit de bomen. Ze staan voor de acht windrichtingen op aarde. Van een zachte bries tot een loeiende storm: het is alsof het bos zelf zucht, steunt, hijgt en blaast, als een metafoor voor het leven en onze sterfelijkheid.

Openingstijden en entreeprijzen

De schuilkelder is open van 19 september tot en met 27 oktober 2019 van donderdag t/m zondag, tussen 11.00 tot 15.00 uur.

Voor bezoekers met een entreebewijs voor het museum (dagkaart, Museumkaart, VIP-KAART BankGiro Loterij, ICOM, Vereniging Rembrandtpas) is de entree tot de schuilkelder gratis. Wel moet eerst een toegangsvoucher worden gehaald in het museum.

Voor bezoekers met een entreebewijs van Het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn toegangsvouchers inclusief routekaartje en brochure te koop bij de ontvangstbalie van het museum (dus niet bij de schuilkelder zelf). Toegang voor volwassenen vanaf 18 jaar: € 2,50 (inclusief routekaartje en brochure).

Kinderen en jongeren van 0- 18 jaar: gratis. 

Mede mogelijk gemaakt door: