Zaaloverzicht met werken van Jos Kruit, Tony Cragg en Zadok Ben-David

Art & Project (Amsterdam 1968-1989, Slootdorp 1990-1998) was een van de toonaangevende galeries voor hedendaagse kunst in Nederland en ver daarbuiten. Oprichters Geert van Beijeren (1933-2005) en Adriaan van Ravesteijn (1938-2015) brachten een programma met nationale en internationale kunstenaars, dat aanvankelijk sterk verbonden was met de opkomst van de conceptuele kunst, maar zich later verbreedde, met accenten op sculptuur en schilderkunst.

Bulletins

Uniek voor Art & Project was het bulletin, dat aanvankelijk fungeerde als tentoonstellingsaankondiging, maar al snel door kunstenaars werd gebruikt als experimenteel medium voor het verspreiden van hun ideeën en zelfs als conceptueel kunstwerk.


Bulletins

Art & Project in het Kröller-Müller Museum

In het verlengde van hun galerie-activiteiten brachten Geert van Beijeren en Adriaan van Ravesteijn een omvangrijke privécollectie bij elkaar, die een afspiegeling is van het programma van Art & Project. Ruim driehonderd werken, het grootste deel van de collectie, werd in 2013 geschonken aan het Kröller-Müller Museum.
Het merendeel van de ruim honderd werken in de tentoonstelling, van onder anderen Jan Dibbets, Ger van Elk, Gilbert & George, Willy Ørskov, Barry Flanagan, Richard Long en Nicholas Pope, behoort tot deze schenking. Andere werken werden eerder bij Art & Project gekocht door het Kröller-Müller of door derden en aan het museum geschonken.

Kunstenaarsboeken en archiefmateriaal

Ook zijn kunstenaarsboeken en bijzonder archiefmateriaal te zien, waaronder foto’s, correspondentie met kunstenaars, notities en objecten. De stukken zijn afkomstig uit het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag, waar het archief van Art & Project is ondergebracht.

Te doen in de tentoonstelling

Bij de tentoonstelling is een uitgebreid programma voor jong en oud. Pak bijvoorbeeld een van de Doorkijkjes op zaal en leer meer over de kunstwerken. Of ga het gesprek aan met een van onze publieksbegeleiders. Zij prikkelen je met een vraag, vertellen meer over het kunstwerk en geven je een ander perspectief. In de tentoonstelling staan werkstations waar je je eigen bulletin maakt, op stellingen kunt reageren en iets persoonlijks kunt toevoegen aan het tentoonstellingsarchief.

Meer info over het programma

Boek met niet eerder gepubliceerd materiaal

Bij de tentoonstelling verschijnt de lijvige publicatie Art & Project. Een geschiedenis. Hierin worden de tentoonstellingen, de bulletins, het netwerk van de galerie en de invloed in de (inter)nationale kunstwereld vanuit diverse invalshoeken belicht. Het boek is het resultaat van uitgebreid onderzoek en bevat veel nooit eerder gepubliceerd (beeld)materiaal.

Bestel het boek

Onderzoek, tentoonstelling en publicatie worden mede mogelijk gemaakt door onder andere het Ministerie van OCW, het Helene Kröller-Müller Fonds, de VriendenLoterij, AkzoNobel/Sikkens, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Vereniging Rembrandt, Stichting Van Eelen-Weeber, het Jaap Harten Fonds, het Madeleine Fonds en het De Gijselaar-Hintzenfonds.  

Tentoonstelling in RKD

Het museum werkt voor deze tentoonstelling samen met RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag. Daar opent op 10 oktober de tentoonstelling Fotografie in het kunstenaarsboek. Uit de collectie Art & Project, te zien tot in september 2024.

Lees de zaalteksten

Download hier de zaalteksten in groot formaat letters. 

*De titel Eerst komt de liefde voor de kunst verwijst naar een interview van Adriaan van Ravesteijn met Betty van Garrel, ‘Galerie Art & Project verhuist naar Wieringermeer: rijke mensen komen er niet in’, NRC 5 januari 1990.

Afbeeldingen: Willy Ørskov, Bending Column, Black Bridge, Flexion, Two-Tone Flexion with Clamp, Blue Column, circa 1967-1969, foto: Marjon Gemmeke / Zaaloverzicht met Jos Kruit, Zonder titel, 1993-1998Tony Cragg, Untitled, 1983 en Zadok Ben-David, The Bright Reincarnation of the Antelope, 1985 / Stanley Brouwn, Bulletin 8, 1969/ Hanne Darboven, Bulletin 64, 1972 / Nicholas Pope, Bulletin 122, 1981 / Nicholas Pope, The Ten Commandments in Flowing Light, 1996-1997, foto: Marjon Gemmeke