menu sluiten

Oude tekeningen in de tentoonstelling: Mooi oud

Helene Kröller-Müller is welbekend om haar verzameling van kunstwerken uit haar tijd. Maar wist je dat ze daarnaast ook oude kunst verzamelde? In de nieuwe tentoonstelling Mooi oud. Drie eeuwen tekeningen uit de Kröller-Müllercollectie is een selectie van oude tekeningen en andere oude kunst te zien. In deze tentoonstelling zie je de mooiste en meest bijzondere oude tekeningen uit de periode tussen de 16e en de vroege 19e eeuw. Een echte primeur: een deel van deze werken is voor het eerst in de geschiedenis voor het publiek te zien!

Koop je ticket

Oude tekeningen uit de collectie van Helene Kröller-Müller

In de collectie van het Kröller-Müller Museum bevinden zich ongeveer duizend oude tekeningen uit de periode vóór 1850. Het grootste deel hiervan is afkomstig uit de Noordelijke- en Zuidelijke Nederlanden en Italië. Het merendeel hiervan behoort tot de omvangrijke kunstcollectie van Helene Kröller-Müller. Net als veel van haar tijdgenoten vulde Helene Kröller-Müller haar moderne collectie aan met oude kunst. Hiervoor volgde ze vaak het advies op van H.P Bremmer,  haar kunstadviseur. Hij  geloofde dat kunst emotie hoort op te roepen. Hierdoor bevat de collectie van het Kröller-Müller museum oude kunst van een aantal bijzondere oude meesters.

Ga naar de collectie

Tentoonstelling met tekeningen van oude meesters

De museumcollectie van het Kröller-Müller bevat een groot aantal zeldzame en bijzondere oude tekeningen en andere oude kunstwerken van hoge kwaliteit. Zo is er bijvoorbeeld een prachtige schets van Christina Chalon (1749-1808), de enige tekenares in de verzameling. Chalon was een meester in het uitbeelden van het alledaagse leven in de achttiende eeuw. Ook bevat de collectie werk van Josua de Grave (1643-1712). Zijn gedetailleerde tekeningen schetsen een nauwkeurig beeld van de veldtochten van stadhouder Willem III, die soms wel maanden duurden. Een ander bijzonder kunstwerk is een zeldzame voorstudie die de Italiaanse tekenaar Giovanni Ghisolfi (1623-1683) maakte voor zijn fresco’s in de kapel van Sint Benedictus in Lombardije. Verder bevat de collectie ook de bijzonder humoristische en relatief onbekende dagboektekeningen van Christiaan Andriessen (1775-1846), die een unieke blik in het dagelijkse leven in het Amsterdam van de vroege negentiende eeuw. 

Lees meer over de tentoonstelling

Onderzoek naar oude tekeningen

In de tentoonstelling Mooi oud. Drie eeuwen tekeningen uit de Kröller-Müllercollectie zijn honderd originele tekeningen te zien, gemaakt door 55 kunstenaars. De werken zijn elk uitgebreid onderzocht, waarbij de toeschrijvingen en dateringen opnieuw bekeken zijn. Ook is er gekeken naar de voorstellingen en de herkomstgeschiedenis. Tot slot is onderzocht welke plek deze tekeningen innemen binnen het oeuvre van de kunstenaar. Voor het onderzoek naar deze tekeningen is het Kröller-Müller museum een samenwerking aangegaan met specialisten van onder andere het Rijksmuseum en het RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis). Bij deze tentoonstelling zal een tweetalige catalogus verschijnen.

Teken jezelf door de tentoonstelling

Voor iedereen die graag tekent of meer wil tekenen! Bij de tentoonstelling Mooi oud verschijnt het 'Tekenboek' met elf uitdagende opdrachten en leuke tekentips. Iedereen kan tekenen. Het is een kwestie van doen en je weet: oefening baart kunst. Het 'Tekenboek' is gratis, je vindt ‘m in de tentoonstelling.

Koop hier je ticket