menu sluiten

Oude tekeningen uit de collectie van Helene Kröller-Müller

Helene Kröller-Müller is bekend om haar verzameling moderne kunst. Maar wist je dat ze daarnaast ook oude kunst verzamelde? Zo was ze groot fan van het werk van Hans Baldung Grien (1484/1485-1545) en Lucas Cranach de Oude (1472-1553). Daarnaast voegde ze oude beelden van over de hele wereld toe aan haar collectie, waaronder Chinese kunst. Helene Kröller-Müller verzamelde door de jaren heen ook veel oude tekeningen. Op deze pagina lichten we een aantal oude tekeningen uit de collectie uit. Houd ook onze agenda in de gaten, zo nu en dan is er een tentoonstelling met tekeningen.   

Ga naar de agenda

Collectie oude tekeningen van vóór de negentiende eeuw

In de collectie van het Kröller-Müller Museum bevinden zich ongeveer duizend oude tekeningen uit de periode vóór 1850. Het grootste deel hiervan is afkomstig uit de Noordelijke- en Zuidelijke Nederlanden en Italië. Het merendeel hiervan behoort tot de omvangrijke kunstcollectie van Helene Kröller-Müller. Net als veel van haar tijdgenoten vulde Helene Kröller-Müller haar moderne collectie aan met oude kunst. Hiervoor volgde ze vaak het advies op van H.P Bremmer, haar kunstadviseur. Hij geloofde dat kunst emotie hoort op te roepen. 

De collectie van het Kröller-Müller Museum bevat vele oude tekeningen van bijzondere oude meesters. Deze tekeningen zijn zeer kwetsbaar, waardoor ze zelden te zien zijn in het museum. Gelukkig is een groot deel van de oude tekeningen altijd digitaal te bekijken, dankzij de online collectiezoeker. Tip: klik op ‘zoekhulpmiddelen’ (rechtsboven) en selecteer ‘werken op papier’ bij ‘soort werk’. Vervolgens kies je de periode 15e - 18e eeuw. 

Ga naar de collectiezoeker

Tekeningen en oude kunst, van gedetailleerde schets tot dagboektekening

In de museumcollectie van het Kröller-Müller vind je een groot aantal zeldzame en bijzondere oude tekeningen en andere oude kunstwerken van hoge kwaliteit. Zo is er bijvoorbeeld een prachtige schets van Christina Chalon (1749-1808), de enige vrouwelijke kunstenaar binnen de collectie oude tekeningen. Chalon was een meester in het uitbeelden van het alledaagse leven in de achttiende eeuw. Ook werk van Josua de Grave (1643-1712) zit in de collectie. Zijn gedetailleerde tekeningen schetsen een nauwkeurig beeld van de veldtochten van stadhouder Willem III, die soms wel maanden duurden. Een ander bijzonder kunstwerk is een zeldzame voorstudie die de Italiaanse tekenaar Giovanni Ghisolfi (1623-1683) maakte voor zijn fresco’s in de kapel van Sint Benedictus in Lombardije. Verder bevinden zich in de collectie ook de bijzonder humoristische en relatief onbekende dagboektekeningen van Christiaan Andriessen (1775-1846), die een unieke blik in het dagelijkse leven in het Amsterdam van de vroege negentiende eeuw.

Onderzoek naar oude tekeningen

Van december 2021 tot en met mei 2022 organiseerden we een bijzondere tentoonstelling met tekeningen, genaamd: Mooi oud. Drie eeuwen tekeningen uit de Kröller-Müllercollectie. In die tentoonstelling waren honderd originele tekeningen te zien, gemaakt door 55 kunstenaars. De werken zijn allemaal uitgebreid onderzocht, waarbij de toeschrijvingen en dateringen opnieuw bekeken zijn. Ook is er gekeken naar de voorstellingen en de herkomstgeschiedenis. Tot slot is onderzocht welke plek deze tekeningen innemen binnen het oeuvre van de kunstenaar. Voor het onderzoek naar deze tekeningen is het Kröller-Müller Museum een samenwerking aangegaan met specialisten van onder andere het Rijksmuseum in Amsterdam en het RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis). Bij deze tentoonstelling is een tweetalige catalogus verschenen. De tentoonstelling is inmiddels voorbij, maar het boek kun je nog steeds kopen in de museumwinkel of in de webshop.