menu sluiten

Museum voor moderne kunst

Ken je dat gevoel uit je kindertijd nog? Het gevoel dat alles om je heen zoveel groter leek dan het nu is, en zoveel indrukwekkender? Je kon eindeloos verdwalen in de wereld om je heen, en werd elke dag weer verrast door nieuwe ervaringen. Bij het Kröller-Müller Museum kun je het gevoel van toen herbeleven. Hier sta je oog in oog met het levenswerk van een aantal van de grootste kunstenaars uit de moderne kunst, van Vincent van Gogh tot Piet Mondriaan. Dwaal door de beeldentuin, voel je klein wanneer je langs de imposante sculpturen wandelt, en laat je verwonderen net als toen. 

Plan je bezoek

Wat is moderne kunst?

Moderne kunst verwijst naar kunststromingen uit de periode van eind 19e eeuw tot halverwege de 20e eeuw.  Kunstenaars experimenteerden met nieuwe materialen, stijlen en onderwerpen en braken met traditionele vormen en technieken. De focus verschoof van realistische weergaven naar het uitdrukken van emoties, ideeën en abstractie. Kunstenaars zoals Picasso, Kandinsky en Mondriaan speelden een belangrijke rol in de beweging. In deze periode ontstonden het kubisme, surrealisme en abstract expressionisme. Moderne kunst laat de kijker nadenken en geeft ruimte voor verschillende interpretaties. Hierdoor gaat het niet altijd om wat wordt afgebeeld, maar om de onderliggende boodschap of het gevoel dat wordt overgebracht.

Grote collectie moderne schilderijen en moderne beeldhouwkunst

Het Kröller-Müller Museum heeft een enorme collectie van voornamelijk 19e- en 20ste-eeuwse beeldende kunst, met zo’n 20.000 moderne schilderijen en moderne beeldhouwwerken. Daarmee is het museum een van de grootste musea op dit gebied en een toonaangevend museum voor moderne kunst in Nederland. De collectie van het Kröller-Müller Museum bevat topwerken van grote meesters en beeldbepalende kunstenaars, die je het hele jaar door kunt bewonderen. Wil je alvast een kijkje nemen? In onze online collectiezoeker vind je een groot deel van onze collectie.

Ga naar de collectie

Vergaap je aan prachtige moderne beeldhouwkunst in onze beeldentuin

Het Kröller-Müller heeft een van de grootste beeldentuinen van Europa. De beeldentuin bevindt zich bovendien op een heel bijzondere plek: midden in het natuurschoon van de Hoge Veluwe. Wandel langs de ruim 160 sculpturen van grote kunstenaars als Aristide Maillol, Marta Pan, Jean Dubuffet en Barbara Hepworth. Maar ook de werken van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld kun je tijdens je ontdekkingstocht door de beeldentuin tegenkomen. Wil je even lekker tot rust komen? Geniet samen van een picknick of zak onderuit op het gras, terwijl je de prachtige moderne beeldhouwkunst en alle natuurgeluiden in je opneemt.  

Meer over de beeldentuin

Steeds een nieuwe tentoonstelling voor moderne kunst

Ben jij een echte fan van moderne abstracte kunst, figuratieve kunst of realistische kunst? Dan raak je bij het Kröller-Müller Museum nooit uitgekeken. Het hele jaar door kun je bij ons museum voor moderne kunst terecht voor verrassende tentoonstellingen. Bekijk de agenda om te zien welke tentoonstellingen voor moderne kunst er momenteel te zien zijn.

Nu te zien in het museum

Kom je naar het Kröller-Müller Museum? Sla dan zeker de tijdelijke tentoonstelling ‘Zoeken naar zingeving’ niet over. Van 5 oktober 2024 tot en met 11 mei 2025 is de tentoonstelling in het museum te zien. Zoeken naar zingeving was de drijvende kracht achter het persoonlijke leven en de verzameling van Helene Kröller-Müller. Volg dwars door de collectie haar reis langs kunstenaars en stromingen, filosofie en spiritualiteit. Raak geïnspireerd om zelf te filosoferen over het leven en de kunst. 

Ontdek de tentoonstelling

Highlights: de beste moderne werken in het Kröller-Müller Museum

De collectie van het Kröller-Müller Museum bestaat uit meer dan 20.000 moderne schilderijen en beeldhouwwerken. We lichten er een aantal voor je uit, die je zeker niet wilt missen tijdens je bezoek aan het museum. 

Rietveldpaviljoen 

Gerrit Rietveld verrast de internationale kunst- en bouwwereld midden jaren ‘50 met dit paviljoen, dat hij ontwerpt voor de Internationale Beeldententoonstelling in de open lucht Sonsbeek 55 in Arnhem. Het Rietveldpaviljoen biedt onderdak aan kleinere beelden en zijn collectie trekt direct de aandacht, onder andere door de manier waarop de architectuur en de beelden elkaar versterken. 

Aldo van Eyck-paviljoen

In 1965-1966 ontwierp de Nederlandse architect Aldo van Eyck een tijdelijk paviljoen voor de 5e Internationale beeldententoonstelling Sonsbeek ‘66 in Arnhem. Het paviljoen in het Kröller-Müller Museum is een zo getrouw mogelijke kopie hiervan. In het werk van Van Eyck spelen cirkels en rondingen een belangrijke rol. Dit is ook in het gebouw terug te zien. Zes evenwijdig geplaatste wanden van betonsteen vormen een soort gangen, waarin halfronde ruimtes zijn gemaakt. Dankzij het transparante dak valt het licht gefilterd binnen. 

Fernand Léger - Kaartspelende soldaten 

schilderij Fernand Léger, Kaartspelende soldatenOnder invloed van het werk van Cézanne, Picasso en Braque begint Fernand Léger kubistisch te werken. Hij geeft dingen weer in vormen, zoals een kegel, een bol of een cilinder. Voor zijn werk Kaartspelende soldaten put hij uit zijn eigen ervaringen van zijn tijd in het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. De soldaten die hij schildert zijn geen mensen van vlees en bloed, maar lijken eerder op robotten, met hun geometrische vormen en robuuste voorkomen. De zich herhalende elementen in het werk roepen herinneringen op aan de machinerie van de oorlog.

Vincent van Gogh - Caféterras bij nacht

schilderij Vincetn van Gogh, Caféterras bij nacht

Een van de bekendste kunstenaars uit de moderne kunst is Vincent van Gogh. Zijn schilderijen van zonnebloemen zijn wereldberoemd, maar ook het werk Caféterras bij nacht zal elke liefhebber van moderne kunst kennen. Van Gogh wilde al lang een nachtschilderij maken, maar dan wel vol kleur. Het warme geel, groen en oranje steekt sterk af tegen het diepe blauw van de sterrenhemel. Van Gogh schildert het werk ter plekke en in het donker, bij het licht van een gaslantaarn. Dit doet hij omdat kleuren zich overdag anders voordoen dan ‘s nachts. Een onconventionele aanpak, die past bij het experimentele karakter van de moderne schilderkunst.

De Futurisme-collectie

De kunstcollectie van Helene Kröller-Müller was groot en divers, maar kunstwerken van futuristische kunstenaars ontbraken in haar verzameling. Het belang van het futurisme als een van de avant-garde bewegingen aan het begin van de twintigste eeuw had ze over het hoofd gezien, iets wat ze later enorm betreurde. Om dit gemis in de collectie op te vullen, werden in de jaren zeventig van de twintigste eeuw werken van onder meer Giacomo Balla en Umberto Boccioni aangekocht. De laatste jaren is de futuristische collectie enorm in omvang toegenomen, met werken van onder meer Oleksandr Bohomazov en Jules Schmalzigaug.

De Stijlcollectie

In het Kröller-Müller Museum vind je een schat aan kunstwerken uit De Stijl. Deze kunststroming ontstond in 1917 in Nederland. De stijl kenmerkt zich door abstracte en geometrische vormgeving, primaire kleuren (rood, blauw en geel) aangevuld met non-kleuren (zwart, wit en grijs). Ook asymmetrie en horizontale en verticale elementen zie je veel terug in de composities uit De Stijl. De kunststroming had een grote invloed op de moderne kunst en architectuur, en wordt nog steeds gezien als een belangrijke beweging in de kunstgeschiedenis. In het Kröller-Müller Museum vind je topstukken van onder meer Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld.

Plan je bezoek

Ben je van plan een bezoek te brengen aan het museum? Bestel dan vooraf online je museumticket. Dat scheelt tijd! Het museum ligt midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Daarom heb je ook een ticket voor het park nodig. Het Kröller-Müller Museum is het hele jaar door geopend van dinsdag tot en met zondag. In de schoolvakanties zijn we ook op maandag open. Bezoek je het museum graag op een rustiger moment? Plan je bezoek dan op een doordeweekse middag. Na 14.00 uur zijn er doorgaans minder bezoekers in het museum.