Botanischer Wahnsinn

21 mei tot en met 30 oktober 2022

Kunstenaars van over de hele wereld en met de meest uiteenlopende achtergronden tonen de laatste jaren een opmerkelijke interesse in planten en bomen. Deze belangstelling kan niet los worden gezien van de revolutie die zich de afgelopen decennia voltrekt op het gebied van onze kennis over planten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat planten geen ‘dingen’ zijn, maar intelligente wezens die niet alleen in staat zijn om te zien, ruiken, voelen, communiceren en horen, maar ook om zich te oriënteren en te herinneren. Tegelijk met de nieuwe kennis over planten groeit het besef van de bepalende rol van planten in de stabiliteit van ecosystemen, evenals van het schrikbarende verlies aan soorten.

In de tentoonstelling Botanischer Wahnsinn presenteert het Kröller-Müller Museum een caleidoscopische selectie van werken van kunstenaars, die vanuit verschillende gezichtspunten naar de rijke wereld van planten kijken. De tentoonstelling omvat werken in uiteenlopende media, waaronder herbaria, fotografie,  werk op papier en installaties van Gemma Anderson, Joseph Beuys, Sjoerd Buisman, Mel Chin, Mark Dion, Ian Hamilton Finlay, Lili Fischer, Pierre Huyghe, Michael Landy, Candice Lin, Ana Mendieta, Otobong Nkanga, Giuseppe Penone, P. Staff, Anaïs Tondeur, herman de vries en Lois Weinberger.

Botanischer Wahnsinn is samengesteld door gastconservator Roel Arkesteijn. Arkesteijn is curator en auteur, geïnteresseerd in kunst en ecologie, ‘art for social change’ en vormen van artistiek activisme.

Naast deze tentoonstelling is een aantal kleinere presentaties te zien in de zomerperiode:

Met verf 1: Steven Aalders. Seizoenen

Tot en met 26 juni 2022

Eerste in de reeks Met verf is de tentoonstelling Steven Aalders. Seizoenen Hierin toont Steven Aalders (Middelburg, 1959) recente abstracte olieverfschilderijen. Middelpunt is de serie View (after Bruegel), waarin de seizoenen worden verbeeld in zes schilderijen in verschillende kleurstellingen.

Jeroen Jongeleen. Running in circles

Tot en met 30 oktober 2022

Running in circles toont zes videowerken waarin Jeroen Jongeleen (Apeldoorn, 1967) in cirkels rent op verlaten terreinen, een tijdelijk spoor van inspanning achterlatend. Een drone filmt de eenzame performances van de kunstenaar, die vast lijkt te zitten in een zelfgecreëerd hamsterwiel.

Shoichi Ida. The Surface is the between.

Tot en met 18 september 2022

De Japanse kunstenaar Shoichi Ida (1941-2006) geldt als een belangrijk vernieuwer van de grafische kunst, die in zijn land een lange en rijke geschiedenis kent. Vanaf de vroege jaren zestig experimenteert Ida vrijelijk met traditionele technieken als houtdruk, zeefdruk, lithografie, etsen en monotype.

Vestibulum 5: Esther Thielemans. Ask the Sky

18 juni tot en met 20 november 2022
Tielemans (Helmond, 1976) zoekt naar manieren om het landschap dat het museum omringt naar binnen te halen. De positie van de schilderij-objecten in de ruimte, de vertaling van licht in verf, de kadrering van het motief en de mate van reflectie van het verfoppervlak spelen daarbij een rol.

Met verf 2: Klaas Kloosterboer. De regels en het spel

9 juli 2022 tot en met 8 januari 2023

In De regels en het spel toont Klaas Kloosterboer (Schermerhorn, 1959) schilderijen met goed gemikte klodders verf en polkadot-schilderijen, assemblages van dozen en andere objects trouvés die hij zich heeft toegeëigend en videowerken waarin hij zijn handelingen in het atelier heeft vastgelegd.

 

Activiteiten:

30 en 31 juli – I’m Listening, Marnix van de Poll

In het door beeldend kunstenaar Dré Wapenaar ontworpen Luisterpaviljoen nodigt pianist Marnix van de Poll zijn gasten uit voor een unieke en intieme muzikale dialoog.

4 en 11 augustus - Concerten NJO Muziekzomer   

Twee ensembles laten zich inspireren door de tentoonstelling Botanischer Wahnsinn en brengen een muzikaal programma ten gehore in de beeldentuin van het museum.

Lois Weinberger, What is Beyond Plants is at one with Them, Documenta X, Kassel 1997, foto: Dieter Schwerdtle